Kırım’da Rus Zulmü: 3 Müslümana 48 Yıl Hapis!
13 Ocak 2021

Kırım’da Rus Zulmü: 3 Müslümana 48 Yıl Hapis!

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rus mahkemesinin “Hizb-ut Tahrir Davası” olarak yürüttüğü yargı sürecinde (Karasubazar Grubu'ndan 3 siyasi tutsak 48 yıl hapisle cezalandırıldı.

İşgal altındaki Kırım'dan illegal yöntemlerle çıkarılarak Rusya'da yargılanan 3 Kırım Tatarı sözde “İslami terör” suçlaması ile mahkûm edildi.

Kırım'da alıkonan ve daha sonra tüm hukuk normları çiğnenerek Rusya'ya götürülen tutsakların karar duruşması 12 Ocak günü yapıldı. Mahkeme sözde “terör örgütü” isnadı ile Enver Omerov'u 18, Ayder Cepparov'u 17 yıl ve Riza Omerov 13 yıl hapse mahkûm etti.

Evlere Yasa Dışı Baskın Yapıldı

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre ağır cezalara çarptırılan 3 siyasi tutsak, Kırım’da 10 Haziran 2019 tarihinde Rus işgal unsurlarının baskınları ile alıkonulmuştu. Rusya, illegal tutuklamanın ardından tüm uluslararası hukuku yok sayarak Kırımlı tutsakları 2020 yılı Mart ayında zorla Rusya'ya götürdü.

İşgalin ardından onlarca Kırımlı Müslüman kayboldu. Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği 2014 yılından itibaren barışçıl eylemleri ile tanınan 13 Kırımlı aktivist kaçırıldı. Bazıları faili meçhule kurban gitti. Kırım'da kaçırılan 2 Tatar ise vahşice katledildi.

Terörün Başı Rusya

Rus işgal güçleri Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, gazeteciler ve aktivistlerin evlerini basarak keyfi tutuklamalar gerçekleştiriyor.

İşgalci Rusların Kırım’da yaptığı evlere baskın, gözaltılar, adam kaçırma, adam yaralama ve faili meçhul cinayetler terör kapsamında faaliyetlerdir. Bunlar İşgalcilerin Kırım’da her gün yaptıkları hukuk dışı uygulamalardır.

İşgalci Rusların Kırım’da ve Suriye’de yaptıkları terör faaliyetleridir. Rusya, Sovyetler zamanında uygulanan cezalandırıcı tıp yöntemleri kullanmaktadır.

Hizb-ut Tahrir Cebir ve Şiddetten Uzak “Teröre Karşı”

Rus işgalcilerin suçlamalarının aksine Hizb-ut Tahrir, 50’den fazla ülkede çalışmakta olup, hiçbir cebir ve şiddete bulaşmadığı ve şiddete temelden karşı olduğu herkesçe bilinmektedir.

Hizb-ut Tahrir kendisini ideolojisi İslam olan siyasi bir parti olarak tanımlar. İslami hayatı başlatmak ve Nübüvvet metodu üzere Raşidî Hilafeti kurmak için ümmet içinde ve ümmetle birlikte çalışır.

Ukrayna'dan Tepki!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın 3 Kırımlı Müslümana hapis cezası vermesine tepki gösterildi.

Açıklamada, "söz konusu kişilerin evlerine 2019'da yasa dışı baskın yapıldığı, bugünkü kararın adaletle ilgisinin olmadığı, bunun Kırım Tatar halkına yapılan siyasi zulmün bir kanıtı olduğu" vurgulandı.

Rusya'nın cezayı iptal etmesi ve bu kişileri derhal serbest bırakması gerektiği kaydedilen açıklamada, uluslararası topluma, Ukrayna vatandaşlarına karşı siyasi zulme son vermesi için Rusya'ya diplomatik ve siyasi baskıyı artırmaları çağrısı yapıldı.