Rusya'nın Arka Bahçesi Kırgızistan’da Darbe Girişimi
05 Haziran 2023

Rusya'nın Arka Bahçesi Kırgızistan’da Darbe Girişimi

Köklü Değişim Medya

Kırgızistan'da darbe girişimi iddiasıyla onlarca kişinin gözaltına alındığı yerel basın tarafından servis edildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, darbe girişimine ilişkin haberlerin endişe verici olduğunu belirterek Rusya'nın durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

Kırgızistan yerel basınında Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi (GKNB) kaynaklarına dayandırılan haberlerde; darbe hazırlığı yaptığı tespit edilen şahıslara yönelik operasyon düzenlendiği duyuruldu.

İstihbarat biriminin çeşitli adreslere düzenlediği operasyonlarda şüphelilerin gözaltına alındığı aktarılıyor.

Gözaltına alınan şüpheliler arasında bazı askerler ve bürokratların da olduğu ifade edilirken, Kırgızistan hükümetinden konuya dair henüz resmi açıklama yapılmadı.

Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını 1991’de ilan etmişti. O tarihten bu yana üç darbeye sahne olan ülkede en son 2021'de darbe planladığı şüphesiyle milletvekili Baktıbek Cetigenov tutuklanmıştı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 10 Ocak 2021'de yapılan seçimleri kazanarak göreve başlamıştı.

Rusya’nın arka bahçesi olan ülkede Moskova’nın nüfuzu hakim. ABD, siyasi belirsizlikleri fırsata çevirmek için muhalefet partileriyle ilişkilerini sürdürüyor. Bu kapsamda Washington’ın yanı sıra Soros vakfı da destekledikleri dernek ve partilere milyonlarca dolar yardım sağlıyor. Amerika’nın Kırgız muhalefeti içinde takipçileri olsa da, Kırgızistan’daki Rus etkisini yok edecek kadar etkili olmadıkları düşünülüyor.