Kayseri’de Irkçı Provokasyon: Mağdur Suriyeli Ama Tüm Suriyeliler Hedefte
01 Temmuz 2024

Kayseri’de Irkçı Provokasyon: Mağdur Suriyeli Ama Tüm Suriyeliler Hedefte

Köklü Değişim Medya

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir göçmenin, yine 7 yaşındaki Suriye uyruklu bir çocuğu taciz ettiği haberi üzerine ırkçı provokatörlerin devreye girmesi üzerine mahalledeki tüm Suriyelilere yönelik vandalca saldırılar düzenlendi.

Suçun şahsiliği ilkesi hiçe sayılarak gece olaya tepki göstermek için toplanan kalabalık bazı araçları ters çevirdi, iş yerlerini ateşe verdi. Olaylara müdahale eden 5 polis yaralandı. Suriyeli şüpheli gözaltına alınırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise mağdur çocuk, kardeşleri ve annesinin devlet korumasına alındığını duyurdu.

Türkiye’de her gün korkunç cinayetler, tecavüzler ve suçlar işlenmesine rağmen olaya yabancı uyruklu birisi karıştığı zaman bunu fırsat bilerek şehirler yakılıp yıkılıyor. Irkçı medya ve siyasi partilerin yıllardır kullandığı dil ve oluşturduğu algı etkisini gösteriyor. Bu algı oluşturulurken hükümetin ırkçı cenaha karşı gerekli önlemleri almaması ise dikkat çekiyor.

İddiaya göre, Danişmentgazi Mahallesi'nde yabancı uyruklu bir kişi, 7 yaşındaki yabancı uyruklu çocuğu taciz ederken yakalandı.

Olayın ardından toplanan kalabalık grup, şahsı almak için taşkınlık çıkardı.

Özel Harekat polisleri tarafından alınan şüpheli bölgeden uzaklaştırılırken, kalabalık grup yabancı uyruklulara ait araçları ters çevirdi, iş yerlerini de ateşe verdi. TOMA’larla müdahale edilen olayda itfaiye ekipleri de kundaklanan araç, ev ve dükkanları söndürmeye çalıştı.

Köklü-Değişim,Kayseri’de-Irkçı-Provokasyon-1.jpg

Kayseri Valiliği: “Şahıs Gözaltına Alındı”

Kayseri Valiliği, bir çocuğun istismara maruz bırakılması hakkında yazılı açıklama yaptı.

Valiliğin açıklamasında, "Danişmentgazi Mahallesi'nde Suriye uyruklu bir şahsın küçük yaştaki Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz davranışı neticesinde emniyet birimlerimizce şahıs gözaltına alınmış olup çocuğumuz ise birimlerimizce koruma altına alınmıştır" detayları yer aldı.

Açıklama şöyle:

"Konu tarafımızca titizlikle takip edilmekte olup vatandaşlarımızı itidalli davranarak resmi makamlarca belirtilen açıklamalar haricinde herhangi bir eylemin içinde olmamaları hususunda kamuoyuna saygıyla sunulur."

Olayların ardıdan İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri şehir genelinde güvenlik önlemlerini artırdı. Mahallelere giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.

Köklü-Değişim,Kayseri’de-Irkçı-Provokasyon-2.jpg

Aile Koruma Altında

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mağdur çocuk, kardeşleri ve annenin devlet korumasına alındığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, “Uzman ekiplerimiz tarafından çocuğa ve ailesine yönelik psikososyal destek süreci başlatılmıştır.Bakanlık olarak dava sürecine müdahil olarak suçlunun en ağır cezayi almasının yakın takipçisi olacağız..” denildi.

Olayların yaşandığı mahallelerde oluşan hasar, gün ağarınca ortaya çıktı. Ters çevrilen bir otomobilin yolun ortasında olduğu görülürken, Suriyelilere ait dükkanların yağmalandığı evlerin ateşe verildiği aktarılıyor.