Johnson Türkiye’nin Kararından Memnun: "Putin Daha Fazla NATO Görecek"
29 Haziran 2022

Johnson Türkiye’nin Kararından Memnun: "Putin Daha Fazla NATO Görecek"

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye’nin dün akşam İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı veto kararından vazgeçtiğini ve 4’lü zirvede imzalanan anlaşma üzerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin batı sınırında "daha fazla NATO" göreceğini söyleyerek memnuniyetini dile getirdi.

Johnson, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Putin'in batı sınırlarında daha az NATO görmeyi umduğunu belirten Johnson, "Ama tamamen yanıldı. Putin artık daha fazla NATO görecek." dedi.

Madrid'deki NATO Zirvesi'nin birçok açıdan tarihi nitelik taşıdığını ifade eden Johnson, "Finlandiya ve İsveç gibi iki yeni üyemiz olacak. Bu ittifakımız için büyük bir adım” dedi.

Johnson, zirvede Ukrayna'ya daha fazla destek kararı alacaklarını, NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendireceklerini taahhüt etti.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles de zirvenin yapıldığı IFEMA Fuar Alanı'ndaki medya merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Robles, dün imzalanan üçlü muhtırayla ilgili, "Türkiye’nin vetoyu kaldırmasını çok olumlu karşılıyoruz. İspanya, Türkiye’de Patriot füze savunma sistemi bulunduran bir ülke. Biz her ülkenin kendi pozisyonuna saygı gösteriyoruz ama dün birlik mesajı vermek için büyük bir çaba gösterildi. Dönem birlik olma dönemi" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya olarak Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından gösterilen çabaları çok pozitif bir haber olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Robles, "İspanya, bu anlaşmanın Madrid’de olmasından dolayı da ayrı bir memnuniyet duyuyor" dedi.