“İsrail” Başbakanı’nın Ziyaretinin Ardından Çavuşoğlu BAE’ye Uçtu
14 Aralık 2021

“İsrail” Başbakanı’nın Ziyaretinin Ardından Çavuşoğlu BAE’ye Uçtu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dün işgalci “İsrail” Başbakanı’nın ziyaretinin ardından bugün de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) uçtu. Çavuşoğlu'nun ziyaretinin zamanlama bakımından Benett'in ziyaretinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Mevlüt Çavuşoğlu’nun resmi ziyaret kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gittiği ve BAE’li yetkililerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.NGörüşmelerin ardından Çavuşoğlu’nun Dubai Expo 2020’deki Türk iş insanlarını da ziyaret etmesi planlanıyor.

Ortadoğu’da bir süredir İslam beldelerindeki yöneticiler gasıp Yahudi varlığı ile normalleşme yarışına girerek ihanetlerini sürdürüyorlar. Türkiye de bu kapsamda “İsrail” ve darbeci Sisi rejimi ile sıcak ilişkiler sürdürüyor. Bu gelişmelerin ABD iş başı yapan Biden yönetiminin benimsediği üslubun bir yansıması olduğu düşünülüyor. Müslümanları katleden ve mübarek toprakları işgal eden “İsrail” ile yakınlaşan İslam beldelerindeki yöneticiler alenen İslam ve Müslümanlara ihanet etmeye devam ediyor.

Benett, BAE’den Memnun Ayrıldı

Netanyahu’nun seçimi kaybetmesiyle göreve gelen “İsrail” Başbakanı Benett, bölgedeki ülkelerle sıcak ilişkiler kurarak farklı bir imaj çalışması yürütüyor. BAE’ye ilk resmi ziyarette bulunan “İsrail” Başbakanı olan Benett’in Dubai’den memnun olarak ayrıldığı bildirildi.

İki ülke adına yapılan ortak açıklamada ise ziyaretin "sıcak ilişkilerin ve büyük bir ortaklığın gelişiminde yeni bir mihenk taşı" olduğu ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca ortak bir araştırma ve geliştirme fonunun oluşturulması konusunda da görüş birliğine varıldığı kaydedildi.

Ancak ortak açıklamada “İsrail”- Filistin çatışmaları ve İran'ın nükleer program gibi iki kritik konuya değinilmedi.

“İsrail”in Abu Dabi Büyükelçisi Amir Hayek, görüşmedeki gündem maddelerinden birinin İran olduğunu söylemişti.

Bennett BAE'nden ayrılmadan önce yayınladığı bir video mesajında, bölgeye ilişkin "anlamlı, derinlemesine ve doğrudan görüşmeler yaptığını" söyledi. Bennet mesajında, bu ilişkinin Ortadoğu'da barışı nasıl sağlayacaklarına ilişkin bir örnek teşkil edebileceği konusunda çok iyimser olduğunu sözlerine ekledi.

BAE ile diplomatik ilişkilerin kurulmasından yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşen ziyarette, bölgesel konuların yanı sıra ekonomi, ticaret, kalkınma, tarım, yenilenebilir enerji ve sağlık gibi alanlarda işbirliği yollarının masaya yatırıldığı belirtildi.

“İsrail” Başbakanın ofisinden yapılan açıklamada Bennett'in de Şeyh Muhammed'i “İsrail”e davet ettiği ve Şeyh'in de bu daveti kabul ettiği belirtildi. Ancak BAE'den ziyaretin kabul edildiğini ilişkin resmi bir teyit gelmedi.

“İsrail” Başbakanlık ofisinden pazartesi günü yapılan açıklamada, Bennet ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın yaklaşık dört saat görüştükleri, görüşmenin yarısından fazlasının ise baş başa gerçekleştiği bildirildi.