“İsrail”, Ateşkesi Reddetti! Netanyahu’dan Katliamlara Devam Kararı
08 Şubat 2024

“İsrail”, Ateşkesi Reddetti! Netanyahu’dan Katliamlara Devam Kararı

Köklü Değişim Medya

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'ın ateşkes için ileri sürdüğü teklifini reddederek 4 aydır sürdürdüğü katliamları devam ettireceğini açıkladı.

Netanyahu, Gazze'de tam zaferin yakın olduğunu söyledi ve Hamas'ın kuşatma altındaki bölgede tutulan rehinelerin geri dönmesini sağlamak için yaptığı son ateşkes teklifini reddetti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a göre ise Hamas'ın yanıtının bazı noktaları imkansız olsa da, bir anlaşmaya varılması için zemin yaratıyor.

Blinken’la görüşmesinden kısa bir süre sonra basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, arabuluculu görüşmelerin yapılması gerektiğini; ancak Hamas'ın yanıtının, böyle bir duruma olanak vermediğini söyledi.

Netanyahu, **"Hamas'ın hayal ürünü taleplerine teslim olmanın yeni bir katliama ve ‘İsrail’in başına kimsenin kabul etmek istemeyeceği büyük bir trajedinin gelmesine yol açacağını" söyledi. Netanyahu, “Rehinelerin serbest bırakılması için askeri baskının devam etmesi gerek” ifadesiyle katliamları sürdüreceğini beyan etti.

“İsrail” için Hamas'ın askeri olarak çökertilmesini sağlamaktan başka bir alternatif olmadığını söyleyen Netanyahu, örgütü yok etme taahhüdünü yineledi.

Geleceğin Hamas’ın ortadan kaldırılmasından sonraki gün başlayacağını söyleyen “İsrail” Başbakanı, Gazze savaşının tek çözümünün örgüte karşı topyekün zafer olduğunu ileri sürdü.

Gazze'de tam zaferin ulaşılabilir olduğunu savunan Benyamin Netanyahu, “Sadece tam zafer hem kuzeyde hem de güneyde güvenliği yeniden tesis etmemizi sağlayacak” iddiasında bulundu.

Blinken’dan Açıklama

Netanyahu’dan yaklaşık üç saat sonra ise Antony Blinken, Tel Aviv’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. İki saatin üzerinde bir gecikme ile başlayan basın toplantısında, "Hamas'ın yanıtında bazı açık imkansız noktalar olsa da, bunun bir anlaşmaya varılması için zemin yarattığını düşünüyoruz ve bunu elde edene kadar durmaksızın çalışacağız" dedi.

Blinken ayrıca, Netanyahu ve ulusal güvenlik liderleriyle savaşın durumu hakkında konuştuğunu, kuzey sınırındaki gerilimi azaltmak için hem ‘İsrail’ hem de Lübnan ile yakın bir şekilde çalıştıklarını" beyan etti.

Blinken, "Gazze'deki Filistinli sivillerin devam eden acılarını gidermek için korunmaları ve insani yardımın azami düzeye çıkarılması zorunluluğunu" ele aldıklarını kaydetti.

Blinken ayrıca bir Birleşmiş Milletler ekibinin Gazze'de kalan sivillerin durumunu ve yerlerinden edilen Filistinliler’in evlerine dönebilmeleri için yapılması gerekenleri değerlendirmek üzere Gazze'nin kuzeyindeki görevine başladığını söyledi.

“İsrail” BM ekibini geçen ay kabul etmiş; ancak çalışmalar güvenlik kaygıları nedeniyle ertelenmişti.

Hamas’ın Teklifi

Hamas Gazze'de dört buçuk aylık bir ateşkes önermişti. Öneride, bu süre zarfında tüm rehinelerin serbest bırakılması, “İsrail”in Gazze Şeridi'ndeki askerlerini çekmesi ve savaşın sona erdirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılması yer alıyordu.

Hamas'ın teklifi, ABD ve “İsrail” tarafından hazırlanan ve geçen hafta Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından Hamas'a iletilen daha önceki bir teklife yanıt niteliği taşıyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından “İsrail”e vardıktan sonra Netanyahu ile teklifi görüşmüştü. Blinken daha sonra Ramallah'ta Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile bir araya geldi.