“İsrail” 2005’te Boşalttığı Bölgelerde Yeniden İşgale Başladı
30 Mayıs 2023

“İsrail” 2005’te Boşalttığı Bölgelerde Yeniden İşgale Başladı

Köklü Değişim Medya

İşgalci “İsrail” Batı Şeria’da bulunan tahliye edilmiş bölgelere yerleşim yasağını kaldırmasının ardından, Yahudi yerleşimciler Filistinli Müslümanlara ait topraklar üzerinde bulunan terk edilmiş bir karakolu ruhban okuluna çevirdi.

İşgalci Yahudi yerleşimciler, 29 Mayıs 2023 Pazartesi günü Batı Şeria'nın Homesh ileri karakolunu bir gecede dini okula çevirdi.

Köklü Değişim,“İsrail” 2005’te Boşalttığı Bölgelerde Yeniden İşgale Başladı.webp

Homesh'te okula çevrilen bina “İsrail”in 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilmesinin ardından boşaltılan dört Batı Şeria ileri karakolundan biri.

Mart ayında Netanyahu liderliğindeki hükümet, dört ileri karakolu boşaltan ve “İsraillilerin” bölgelere yeniden girmesini yasaklayan 2005 tarihli bir yasayı kaldırmıştı.

Sosyal medyadaki videoda, yerleşimci liderlerinin boşaltılan diğer yerleşim yerlerini de yeniden inşa etmeyi umduklarını söylediği duyuluyor.

Homesh, “İsrail”in Batı Şeria'nın kuzeyindeki hakimiyetini derinleştirme çabalarının merkezinde yer alıyor. Yerleşimciler, 2005 tarihli yasaya rağmen, eski evlerin temelleri üzerine çadırlar ve diğer yapılar kurarak karakolda uzun süredir varlığını sürdürüyor. Ordu zaman zaman bu yapıları yıktı, ancak özel Filistin arazisi üzerine inşa edilen karakoldaki yerleşimcilerin varlığını büyük ölçüde görmezden geldi.

“İsrail” hükümeti işgal ettikleri topraklara yerleşim inşa etmeyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.

İsrail Ordu Radyosu, söz konusu dini okulun “İsrail” Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın onayıyla inşa edildiğini bildirdi.

Kilit bir hükümet ortağı ve kendisi de bir işgalci yerleşimci olan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bunun "heyecan verici tarihi bir an" olduğunu söyledi.

Öte yandan İslam beldelerindeki yöneticiler boş kınama mesajlarıyla gasıp Yahudi varlığını cesaretlendirirken, “normalleşme” anlaşmaları ile işgal ve katliama meşruiyet kazandırıyor.