İşgalci, Katliamların Ardından Cenin’deki Operasyonu Sonlandırdı
07 Eylül 2024

İşgalci, Katliamların Ardından Cenin’deki Operasyonu Sonlandırdı

Köklü Değişim Medya

İşgalci ‘İsrail’, Cenin mülteci kampında onlarca Müslümanı katlettikten sonra 10 gündür devam eden operasyonunu sonlandırdı.

Filistin Haber Ajansı WAFA’ya göre ‘İsrail’ ordusunun Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kentinde yürüttüğü operasyon sona erdi.

WAFA, ‘İsrail’ güçlerinin düzinelerce ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan ve geniş çaplı yıkım bırakan 10 günlük şiddetli ve sürekli askeri operasyonun ardından, Batı Şeria'nın Cenin kentinden ve kampından çekildiğini duyurdu.

‘İsrail’ ordusu haberi hemen doğrulamadı, ancak sadece “‘İsrail’ güçlerinin ‘terörle’ mücadele operasyonunun hedeflerine ulaşmak için aktif olmaya devam ettiğini” açıkladı.

‘İsrail’ ordusu ayrıca Cenin'de 14 mücahidin etkisiz hale getirildiğini ve 30'dan fazla şüphelinin tutuklandığını ileri sürdü.

WAFA'nın haberine göre, ‘İsrail'in 2002'den bu yana en kanlı ve en şiddetli saldırı olarak nitelendirilen Cenin’e yönelik saldırısında aralarında çocukların ve yaşlıların da bulunduğu 21 Filistinli Müslüman vahşice katledildi, bazıları ağır olmak üzere birçok Filistinli de yaralandı.

Filistin raporlarında, ‘İsrail’ ordusunun daha küçük çaplı askeri operasyonlar yürüttüğü Batı Şeria'nın kuzeybatısında bulunan Tulkarem kentinden de çekildiği belirtildi.

Bu arada Filistinli kaynaklar, ‘İsrail’ güçlerinin koruduğu işgalci yerleşimcilerin, Nablus'un güneyindeki Qaryut köyüne düzenlediği saldırının ardından dün akşam (Cuma) göğsünden aldığı kurşunla 13 yaşında bir kız çocuğunun öldüğünü belirtti.

Filistin Kızılayı, "Ekiplerinin, Qaryut'ta işgal güçleriyle çıkan çatışmada işgalcilerin gerçek kurşunlarıyla göğsünden ağır yaralanan bir çocukla ilgilendiğini ve çocuğun Rafidia Cerrahi Hastanesi'ne nakledildiğini" bildirdi. Nablus'taki Devlet Hastanesi'nde bulunan doktorlar çocuğun yaralanma sonucu öldüğünü açıkladılar.

Hayatını kaybeden kızın babası, çocuğunun "kız kardeşleriyle birlikte evinde iken gerçek mermilerle vurulduğunu" bildirdi.

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı, kızın ‘İsrail’ askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Diğer yandan Filistin medyası, ‘İsrailli’ yerleşimcilerin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarındaki bir Filistin köyüne girerek Filistinlilerin evlerine saldırdığını bildirdi.

‘İsrail’ ordusunun ateş açarak müdahalesinden önce bölge sakinleriyle çatışmalar çıktı.

“‘İsrail’in güvenliğini sağlamak görevimiz” diyerek siyasi eksenin ortaya koyan Mahmud Abbas’ın kontrolündeki Batı Şeria'da durum, 7 Ekim'in ardından Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, o tarihten bu yana ‘İsrail'in askeri operasyonlarında, çatışmalarında veya Batı Şeria'da bizzat gerçekleştirdiği saldırılarda 700'den fazla Filistinli vahşice katledildi.

Filistin raporları, ‘İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'daki baskınlarda 10 bin 300 Filistinliyi esir ettiğini belirtiyor.