İşgalci ‘İsrail’: “Hizbullah Saldırısının İstihbaratını Önceden Aldık”
26 Ağustos 2024

İşgalci ‘İsrail’: “Hizbullah Saldırısının İstihbaratını Önceden Aldık”

Köklü Değişim Medya

İşgalci ‘İsrail’ ordusu, ‘İsrail'e yönelik büyük bir saldırı yapılacağına ilişkin istihbarat üzerine dün sabah Lübnan'da Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Yerel saatle 04:30'da başlayan ‘İsrail’ saldırıları, 2006'da taraflar arasındaki geniş çaplı savaştan bu yana en büyük ölçekli saldırı oldu.

Hizbullah ve müttefiki Emel Hareketi, ‘İsrail’ saldırılarında üç savaşçılarının öldürüldüğünü duyururken ‘İsrail’ Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkede 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Hizbullah, ‘İsrail'e 320 Katyuşa roketi ve insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini ve 11 askeri tesisi hedef aldığını açıkladı.

Hizbullah’tan yapılan açıklamada, "‘İsrail'e saldırının ilk aşaması başladı. Bugünkü operasyon başarıyla tamamlandı" denildi.

Örgüt daha sonra ‘İsrail'in kuzeyindeki Manara bölgesine de saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Öte yandan ‘İsrail’ ordusu ülkenin kuzeyinde 21 yaşındaki bir donanma askerinin bugün erken saatlerde çıkan bir çatışmada öldürüldüğünü bildirdi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

‘İsrail’ daha önce 100'e yakın savaş uçağının, 40'dan fazla tesiste, Hizbullah'ın binlerce roketatar namlusunu imha ettiğini duyurdu.

Hizbullah ise Lübnan'ın güneyinde iki savaşçısının öldüğünü açıkladı.

Saldırının ardından Tel Aviv'de Ben Gurion Uluslararası Havaalanı'na yapılan uçuşlar, başka havaalanlarına yönlendirildi.

İngiliz havayolu şirketi British Airways Tel Aviv uçuşlarını Çarşamba gününe kadar askıya aldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bölgedeki Amerikan birliklerinin ‘İsrail'e destek için konuşlandırıldıklarını açıklayarak işgalciye tam destek mesajı verdi.

Netanyahu: “Bize Kim Zarar Verirse Biz De Ona Zarar Veririz”

‘İsrail’ Başbakanı Binyamin Netanyahu, son gelişmeler üzerine ulusal güvenlik kabinesini Tel Aviv'de olağanüstü topladı.

Netanyahu toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Ülkemizi korumak, kuzeyde yaşayanların güvenli şekilde evlerine dönmelerini sağlamak için her şeyi yapmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, "Bize kim zarar verirse, biz de ona zarar veririz" ifadeleriyle meydan okudu.

‘İsrail’ ordusunun Hizbullah'ın kendilerine saldırmak için hazırlık yaptığını tespit ettikten sonra "tehdidi ortadan kaldırmak için önleyici saldırılar" düzenlediğini ve ülkenin kuzeyini hedef alan binlerce roketi imha ettiğini kaydeden Netanyahu, "‘İsrail’ ordusu tehditleri engellemek için yoğun şekilde çalışıyor" açıklamasında bulundu.

“Topyekün Savaş İstemiyoruz”

‘İsrail’ Dışişleri Bakanı Israel Katz da X hesabından yaptığı açıklamada, "‘İsrail’ bölgede topyekun bir savaş istemiyor. ‘İsrail’, vatandaşlarını ve topraklarını, İran'ın liderliğindeki şer eksenine karşı koruma amacıyla hareket ediyor"** dedi.

‘İsrail’, 30 Temmuz'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmüştü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah suikast sonrası Fuad Şükür'ün cenaze töreninde yaptığı konuşmada ‘İsrail'e yanıt vereceklerini belirterek, "Düşman ve düşmanın arkasında olanlar bizim kaçınılmaz cevabımızı beklemelidir" demişti.

Hizbullah'ın elinde, bazıları ‘İsrail'e ulaşabilecek yaklaşık 150 bin roket olduğu tahmin ediliyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de ‘İsrail'de düzenlediği saldırılar ve ‘İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonrası 10 aydır Lübnan-‘İsrail’ sınırında da Hizbullah ve ‘İsrail’ karşılıklı saldırılar düzenliyordu. Fakat ‘İsrail’in onlarca suikastine karşılık Hizbullah’ın düzenlediği saldırılar zarar vermeyen prestije yönelik operasyon niteliği taşıyor.

Saldırıların zirveye çıkmasının ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ateşkes ve çatışmaların bölgeye yayılmasını önlemek için sürdürdüğü diplomatik girişimler kapsamında geçen haftaki bölgeyi ziyaretinin ardından gerçekleşmesi Biden yönetimine yönelik bir mesaj olarak okunuyor. Uzmanlar, Trump ve Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Netanyahu’nun seçime ve Trump koltuğa oturana kadar bu saldırıları sürdüreceğini öngörüyor.

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu şehit edilmesinin rağmen İran halen ‘İsrail’e ciddi bir karşılık vermiş değil.

Nasrallah: “Hedefimiz Siviller Değil Askeri Hedefler”

Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, saldırıyla ilgili akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, bu süreçte hedeflerinin siviller veya sivil yapılar değil askeri olduğunu belirtti.

Hizbullah lideri öncelikli hedef olarak, ‘İsrail'e 110 km uzaklıkta, Tel Aviv'e 1,5 km uzaklıktaki Glilot askeri üssünü belirlediklerini söyledi.

Nasrallah, bu üssün, "büyük miktarda askeri ekipmana" ev sahipliği yaptığını ve bölgedeki "birçok suikastın buradan yönetildiğini" belirtti.

Nasrallah, saldırının "destek hedefi"nin sınırdan 70 kilometre uzaklıkta bulunan Ayn Şemra'daki füze savunma üssü olduğunu belirterek, çok sayıda Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA) "bu iki hedefe ulaşabildiğini" duyurdu.

‘İsrail’ ordusunun önleyici saldırılarla "büyük bir saldırıyı" önlediği iddialarını yalanlayan Nasrallah, "saldırı başlamadan önce hiçbir platformun vurulmadığını" ve "tüm SİHA fırlatıcıların saldırılara rağmen" düzgün çalıştığını ve "operasyondan önce veya sonra hiçbir tesisin zarar görmediğini" vurguladı.

Hizbullah lideri bu saldırının sonuçlarını değerlendireceklerini ve yeterli görülmediği takdirde ileride yeni saldırılar olacağını ekleyerek hedeflerinin Filistin’i ve Gazze’yi kurtarmak değil prestij üzerine kurulu olduğunu da ifade etmiş oldu.