İran’daki Gösterilerde Silahlı Saldırılar: 6 Ölü, 13 Yaralı
17 Kasım 2022

İran’daki Gösterilerde Silahlı Saldırılar: 6 Ölü, 13 Yaralı

Köklü Değişim Medya

Mahsa Amini’nin kalp krizi sonucu hayatın kaybetmesiyle başlayan protestolarının sürdüğü İran'da İsfahan ve İzu kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı.

İran'ın İsfahan kentinde güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi de yaralandı. İran devlet televizyonuna göre, İsfahan kentinin Hane Mahallesi'nde güvenlik güçlerine kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce ateş açıldı.

Haberde, Besic milis güçlerine ait binayı hedef alan saldırıyı, 6 saldırganın motosikletlerle gelerek gerçekleştirdiği açıklandı.

Saldırı sonucu Besic milis güçlerinden 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 polis bir Besic mensubunun da yaralandığı kaydedildi.

Besic milis güçleri, Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan, gönüllü milis teşkilatı. Bu milis güçleri, Suriye’de Müslüman halka karşı gerçekleştirilen katliamlarda görev almıştı.

Huzistan’daki Saldırıda 4 Ölü, 5 Yaralı

İran'ın güneybatısındaki çoğunlukla Arapların yaşadığı Huzistan eyaletinde düzenlenen protestolar sırasında kimliği belirlenemeyen bazı kişilerce emniyet güçleri ve göstericilerin üzerine ateş açıldığı, saldırıda ilk belirlemelere göre 4 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Huzistan eyaletine bağlı İze kentinde seyir halindeki 2 motosikletten göstericiler ve emniyet güçlerinin üzerine ateş açıldı.

Kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce düzenlenen saldırıda en az 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Ölü ve yaralıların polis ya da gösterici olup olmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

Öte yandan İran’da protestolara katılıp gözaltına alınan 3 kişi için idam kararı verildi. İran rejimi idam kararlarını açıklamasına rağmen sokaklarda eylemler yayılarak sürüyor. Sözde ABD düşmanı olan İran rejimi, ABD’nin bölgedeki çıkarları doğrultusunda Afganistan ve Irak’ın işgaline yoğun destek vermişti. Ayrıca Suriye’de Esed rejimini ayakta tutmak için Suriyeli Müslümanları karadan sürdürdüğü saldırılarla katletmişti. İslam Cumhuriyeti adı altında kurulan rejim, aslında Fars milliyetçisi ulus bir devlet ve ekonomide kapitalist nizama entegre olmuş durumda. İran’da Masha Amini’nin ölümüyle rejimin zulmüne karşı başlayan ve Batı medyasının da desteğiyle İslam düşmanlığına evrilen protestolarda onlarca kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı. İran rejimi protesto eylemlerini bastırmak için idamları gündeme getirirken, sokaklarda patlayan silahlar da dikkat çekiyor. Silahlı saldırıların göstericileri terörist olarak suçlamak için rejim tarafından düzenlendiğini ileri süren yorumlar yapılırken, iç karışıklık İran’ın tüm bölgelerinde etkisini gösteriyor.

İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 342'ye yükseldiğini, hakkında idam kararı verilen tutuklu sayısının 5'e çıktığını kamuoyuna duyurdu.

Raporda, Sünnilerin yoğun yaşadığı Sistan-Belucistan eyaletinde 123, Tahran'da 39, Mazenderan'da 33, Kürdistan'da 32, Gilan ve Batı Azerbaycan'da 23'er, Kirmanşah'ta 14, Elborz'da 15, Huzistan ve Horasan-ı Rezevi'de 5'er, İsfahan ve Zencan'da 4'er, Merkezi ve Loristan'da 3'er, Kazvin, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Doğu Azerbaycan, Erdebil, İylam, Buşehr ve Hemedan'da ikişer, Simnan ve Kirman'da da birer göstericinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Hayatını kaybeden göstericilerden 43'ünün 18 yaş altı, 26'sının da kadın olduğu ifade edildi.

Raporda, göstericilerden gözaltına alınanların sayısının 10 binin üzerinde olduğu aktarılırken, şu ana kadar 5 gösterici hakkında da idam kararı verildiği bilgisi de yer aldı.