İİT, Filistin İçin Toplandı ve Yine BM’ye Havale Etti
06 Mayıs 2024

İİT, Filistin İçin Toplandı ve Yine BM’ye Havale Etti

Köklü Değişim Medya

İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) Filistin için toplandı ve yine somut adım atmak yerine Filistin’i, Birleşmiş Milletler’e (BM) havale etti.

Kamuoyunda kınama kurumu olarak bilinen ve 57 İslam beldesinde müteşekkil İİT, Gambiya'nın başkenti Banjula'da yapılan İslam İş Birliği Teşkilatı 15. Zirvesi’nin ardından yayımladığı bildiride "Uluslararası topluma, işgalci gücü uluslararası hukuka ve BM kararlarına uymaya zorlaması ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Filistin topraklarındaki yasa dışı işgal, sömürge ve apartheid uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

Muhatabı belli olmayan bildiride, Gazze'deki Filistin halkına yönelik topyekun saldırının durdurulması ile derhal ve koşulsuz ateşkes çağrısı yapıldı. Gazze Şeridi'ne acil yardım ulaştırılması, su ve elektrik sağlanması için insani yardım koridorları açılması talep edildi.

Bildiride, sudan mahrum bırakma, yakıt girişini engelleme de dahil olmak üzere soykırım ve etnik temizlik suçunun devam etmesi tehlikesine karşı da uyarıda bulunularak, Filistin halkını zorla yerinden etme, topraklarından sürme veya nakletme girişimleri kategorik olarak reddedildi.

“İki Devletli Çözüm” Vurgulandı

Filistin halkının kendi haklarını elde etmek ve başkenti Kudüs olan egemen bir devlet kurmak için verdiği meşru mücadeleye olan güçlü desteğin yinelendiği bildiride, işgalci gücün saldırgan politikalarına son verilmesi bunu yapmamanın çatışmayı uzatacağı, bölgede daha fazla acı ve istikrarsızlığa neden olacağı, iki devletli çözüm şansını azaltacağı kaydedildi.

Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü için diyalog ve arabuluculuğa başvurulmasının önemi de vurgulanan bildiride, böylece İslam ümmeti arasında gerilimden uzak bir ortamın yaratılabileceği ifade edildi.

Hakan Fidan Zirve’de İkili Görüşmeler Gerçekleştirdi

Türkiye’yi temsilen toplantıya iştirak eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ikili görüşmelerde bulundu. İkili görüşmeleri çerçevesinde Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow tarafından kabul edilen Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Somali Başbakan Yardımcısı Salah Jama ile de görüştü. Gambiya’da Sudan Dışişleri Bakan Vekili Hüseyin Avad Ali Muhammed ile bir araya gelen Fidan, Gambiya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin temsilcileriyle de düzenlenen toplantıda bir araya geldi.