Hizb-ut Tahrirli Tutukluların İtiraz Dilekçesi 3 Ay İncelenmedi
21 Haziran 2018

Hizb-ut Tahrirli Tutukluların İtiraz Dilekçesi 3 Ay İncelenmedi

QHA

Köklü Değişim Medya

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kremlin’in kontrolündeki sözde Yüksek Mahkeme, işgalciler tarafından 11 Ekim 2017 tarihinde Bahçesaray şehrinde evlerine baskın düzenlenerek tutuklanan Kırım Tatar aktivistler Timur İbragimov, Server Zekeryayev ve Ernest Ametov’un tutukluluk sürelerinin 6 Haziran’a kadar uzatılmasına ilişkin 5 Mart tarihli sözde mahkeme kararına karşı verdikleri itiraz dilekçelerini inceledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan avukat Aleksey Ladin, söz konusu duruşmayı “formalite” olarak adlandırdı.

Ladin, “Mahkemede de söyledim, bu formalite icabı bir duruşma. Yüksek Mahkemenin birinci derece mahkemenin kararını yasa dışı olarak kabul ettiği varsayılırsa bile bu, Zekeryayev ve diğer tutukluların haklarını iade etmeyecek çünkü tutukluluk süresi artık doldu” diye kaydetti.

Bununla birlikte birinci derece “mahkemenin” Kırım Tatarlarını “fiilen suçlu bulduğunu” ifade eden Aleksey Ladin, “Duruşmada söylediğim gibi mahkemenin kararında, ‘karar verildi’ ifadesi yerine ‘mahkum edilme’ ifadesi kullanıldı. Bunun dışında kararda, onların (Kırım Tatarlarının) Hizb-ut Tahrir örgütünde aktif rol oynadıkları iddia edildi” dedi.

Sözde Yüksek Mahkeme, savunmanın gerekçelerini görmezden gelerek formel bir hata yapıldığını belirtip önceki mahkemenin kararını onadı.

9 Ağustos’a Kadar Tutuklu Kalacaklar

Geçtiğimiz günlerde sözde mahkeme, Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Ernest Ametov’un tutukluluğunu 9 Ağustos tarihine kadar uzatmıştı.

Ekim 2017’den Beri Tutuklular

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık kafesi sahibi Süleyman Asanov, evinde üçüncü kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belâlov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı.

İşgalciler, Süleyman Asanov’u “terör faaliyetlerini organize etme”, diğer 5 Kırım Tatarını ise “terör faaliyetlerine katılma” suçundan yargılanacağı bildirildi.