Hizb-ut Tahrir, Gabon’da Gerçekleşen Darbe’yi Analiz Etti
15 Eylül 2023

Hizb-ut Tahrir, Gabon’da Gerçekleşen Darbe’yi Analiz Etti

Hizb-ut Tahrir Türkiye

Hizb-ut Tahrir, Gabon’da gerçekleşen darbe hakkında bir siyasi analiz yayımladı.

“30 Ağustos 2023’te Gabon’da ordudan, cumhuriyet muhafızlarından ve güvenlik güçlerinden bir grup subay, Seçim Komisyonu’nun üçüncü dönem zaferi ile sonuçlanan seçim sonuçlarını açıklamasından hemen sonra iktidara el koyduklarını ve Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo’yu ev hapsinde tuttuklarını, seçimlerin iptal edildiğini, devlet kurumlarının feshedildiğini ve sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını duyurdu. Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Nguema’nın ülkenin geçici devlet başkanı olarak atandığı bildirildi.. Bu darbenin arkaplanı nedir? Bölgedeki uluslararası çatışmayla ilişkisi var mıdır?” sorularına cevap aranan Analizde; Gabon’un coğrafi konumu, siyasi tarihi ve darbe sürecine yer verildi.

Darbenin arkasındaki saiklere işaret edilen Analiz’de; Gabon’da “sözde demokrasi, özgürlük, milliyetçilik ve vatanseverlik goygoycusu ajanların, iktidara ulaşmak veya iktidarda kalmak karşılığında sömürgeci ülkelerin çıkarlarını güvence altına aldıkları” ifade edildi.

Gabon ve diğer ülkelerdeki insanların tek kurtuluşunun, “bu ajanları devirmek, onları siyasi ve tüm ortamlardan temizlemek, sonra da kâinatın Yaratıcısı Aziz ve Kaviyy olan Allah’a doğru bir şekilde iman etmek, kanunlarını hak ve adalet devleti olan Râşidî Hilâfet’te uygulamak” olduğu belirtilen ve bir kısmını iktibas ettiğimiz Analiz’in tamamına aşağıdaki linkten ulaşmak mümkün.

Siyasi Analiz: Gabon’da Gerçekleşen Darbe

1- Gabon, Orta Batı Afrika’da yer alan ve Atlantik Okyanusu’na bakan bir ülkedir. Fransız sömürgeciler 1885 tarihinde Gabon’u işgal etmiş ve 1960 yılında resmi bağımsızlık vermişlerdir. Gabon’un başkenti Libreville’de Fransa’nın çıkarlarının korunmasını denetleyen ve Fransız nüfuzunun sürdürülebilirliğini sağlayan 1000’e yakın Fransız askerinin konuşlandığı bir askeri üssün bulunduğu biliniyor. Gabon’un nüfusu azdır; 270.000 km2 yüzölçümü olan ülkede 2022 nüfus sayımına göre yaklaşık 2,3 milyon kişi yaşıyor. Devrik başkan ve yeni geçici başkan Müslümandır. İstatistiklere göre Müslümanların oranı yüzde 10 ila 12 arasında değişiyor ve çoğunluğu başkent Libreville’de yaşıyor. Gabon, doğal kaynaklar açısından zengin bir ülkedir. Büyük miktarda altın, elmas ve uranyumun yanı sıra çelik, demir ve pil üretiminde kullanılan manganezin de dünyada ikinci üreticisi olarak kabul ediliyor. Çok büyük petrol ve gaz rezervi var, bu yüzden OPEC üyesidir. Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, bu zenginliklerin en büyük kısmı, sayıları 110 civarında olan Fransız şirketlerinin elindedir. Bu Fransız şirketleri arasında manganez çıkaran Fransız madencilik şirketi Eramet ile petrol ve gaz çıkaran Fransız enerji şirketi Total de yer alıyor. Gabon, Nijer, Mali, Senegal ve Çad gibi para birimi, Fransız para birimine bağlı olan on dört ülkeden biridir, Afrika frangı olarak adlandırılıan para avroya bağlıdır. Bu endeks Fransa ve Avrupa Birliği’nin yararınadır, gelirleri ise Fransız Merkez Bankası’na aktarılmaktadır. Dolayısıyla Fransa Gabon’un zenginliklerini çalmaktadır, gelirin sadece kırıntılarını verdiği için bölge halkı yoksuldur. Bu ülkedeki halklar, bu bağın koparılıp paralarının Afrika ülkelerindeki bankalara aktarılmasını ve zenginliğin kendilerine dağıtılmasını talep etmektedir. Devamını okumak için tıklayınız. gabon-da-gerceklesen-darbe-1007.jpg