Hindistan Yönetimi, Müslüman Kadına Tecavüz Edip, Ailesini Öldüren Katilleri Salıverdi
19 Ekim 2022

Hindistan Yönetimi, Müslüman Kadına Tecavüz Edip, Ailesini Öldüren Katilleri Salıverdi

Köklü Değişim Medya

İslam’a ve Müslümanlara düşmanlığıyla tanınan Başbakan Narendra Modi’nin lideri olduğu Hindistan hükümeti, hamile bir Müslüman kadına toplu tecavüz ve aynı kadının ailesinden üç yaşındaki kızını da dahil, 14 kişiyi öldürmekten hüküm giyen 11 kişinin erken salıverilmesini onayladı.

Hükümlüler, 2002’de ülkenin batısındaki Gujarat eyaletinde Müslümanların hedef alındığı olaylarda Bilkis Bano ve ailesine saldıran milliyetçi Hindu çetelerin üyeleriydi.

Tecavüz ve cinayetten ömür boyu hapis cezası verildiği halde İslam düşmanı çetenin salıverilmesi ve kahraman gibi karşılanmaları tepkilere neden oldu.

r-1.jpg

Tecavüzcü katiller, Hindistan’ın bağımsızlık gününün kutlandığı 15 Ağustos’ta Modi’nin halka kadınlara saygı duymaları çağrısı yapmasından saatler sonra serbest bırakıldılar. Godhra Hapishanesi’nin önünde dizilmiş katillere, yakınları tatlı ikram edip, saygı nişanesi olarak ayaklarına dokunduğu görüntülerin sosyal medyada paylaşılan videoda yer almıştı.

2088’de mahkum edilen ve hapiste 14 yıl geçiren katillerin, “yaş ve hapisteki iyi halleri gibi faktörler değerlendirilerek”, bir eyalet hükümeti heyetinin af talebini onayladığı ileri sürülmüştü. Ancak Gujarat hükümetinin Yüksek Mahkeme’ye sunduğu bir belge, federal hükümetin onayını istediklerini ve Temmuz ayında İçişleri Bakanlığı tarafından onay verildiğini ortaya koydu.

Onay, mahkemenin ve federal savcıların işlenen suçun “menfur ve ağır” olması nedeniyle “erken salıverilmemeleri ve merhamet gösterilmemesi” yönündeki görüşüne rağmen verildi.

Müslümanlara karşı var olan saldırılar, Modi’nin başında olduğu BJP’nin federal hükümeti kurduğu 2014’ten bu yana keskin bir şekilde yükseldi.

Birçok kişi serbest kalmalarının hem Gujarat eyaleti hem de federal hükümetin kurallarına aykırı olduğuna dikkat çekti.

Kurallara göre tecavüz ve cinayet mahkumları affedilemiyor. Bu suçlara verilen ömür boyu hapis cezaları genelde gerçekten ölene kadar hapis yatmak anlamına geliyor. Saldırıya uğrayan Müslüman kadının eşi Bilkis Bano ve ailesine düzenlenen saldırı, 60 Hindu hacının Godhra’da bir yolcu treninde çıkan yangında ölmesiyle başlayan olaylar sırasında işlenen en korkunç suçlardan biriydi.

Yangından Müslümanları sorumlu tutan Hindu çeteler Müslüman mahallelerine saldırmaya başladı ve üç gün içinde çoğu Müslüman 1.000’den fazla kişi öldürüldü.

O dönem Gujarat eyaletinin Başbakanı olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, olayları önlemek için gerekeni yapmamakla suçlanmıştı.

2013’te bir Yüksek Mahkeme heyeti, Modi’nin soruşturulması için yeterli kanıt olmadığı kararını verdi. Yıllar geçtikçe mahkemeler olaylara karışan onlarca kişiyi mahkum etti, ancak suçlanan bazı tanınmış isimler ya kefaletle serbest kaldı ya da temyizde aklandılar. Bunlara eski Bakan ve **Modi’nin danışmanı Maya Kodhani **de dahildi. Bir mahkemede Kodhani “olayların elebaşı” diye tanımlanmıştı.

Ailesinin Katledildiği Anları Anlattı

Bano, gözyaşları içinde saldırının dehşetini anlattı.

bano.jpg

Trendeki yangının ertesi sabahı, o zaman 19 yaşında ve ikinci çocuğuna hamile olan eşi Bano, üç yaşındaki kızıyla birlikte Godhra yakınlarındaki, Randhikpur adlı köyde yaşayan anne ve babasını ziyaret ediyordu.

“Mutfakta öğle yemeğini hazırlıyordum. Teyzem ve çocuklar koşarak geldi. Evlerinin ateşe verildiğini ve derhal köyü terk etmemiz gerektiğini söylediler. Üzerimizdeki kıyafetlerle evi terk ettik. Terliklerimizi bile giyemeden çıktık.”

Bilkis Bano, aralarında kızının, annesinin, hamile bir kuzeninin, onun küçük kardeşlerinin, yeğenlerinin ve iki yetişkin erkeğin bulunduğu 17 kişilik bir Müslüman grubun içindeydi.

Sonraki birkaç gün bir köyden diğerine gittiler ve camilere sığındılar. Hindu komşularının yardımlarıyla yaşadılar.

3 Mart sabahı, daha güvende olacaklarını düşündükleri yakındaki bir köye doğru giderken, bir grup tarafından durduruldular:

“Bize sopalar ve kılıçlarla saldırdılar. Biri kucağımdan kızımı alıp, yere fırlattı, başına taşa vurdu.”

Saldırganlar, büyürken neredeyse her gün gördüğü köyden komşularıydı.

Bazıları kıyafetlerini yırtıp attı ve merhamet yakarışlarına karşın, tecavüz etti.

İki gün önce, hala kaçarken bir bebek dünyaya getiren kuzenine tecavüz edip, öldürdüler. İki günlük bebeğin de canına kıydılar.

Bilkis Bano, bilincini kaybettiği ve saldırganlar öldü sanarak bıraktığı için hayatta kaldı. Katliamdan kurtulan diğer iki kişi de yedi ve dört yaşındaki iki erkek çocuğuydu.

Sadırganlar serbest bırakıldığı için kahrolan aile bunca mücadelenin boşa gittiğini ifade etti.