Hamas, Esed’le Görüşerek İhanet Kapısını Geriden Gelenlere Araladı
20 Ekim 2022

Hamas, Esed’le Görüşerek İhanet Kapısını Geriden Gelenlere Araladı

Köklü Değişim Medya

Hamas yöneticileri, Rusya ve İran’ın desteğiyle bir milyon Müslümanı katleden Esed rejimi ile Şam’da resmi görüşme gerçekleştirip, Suriye halkına ihanet etti. Hamas, Esed ile “normalleşme” ihanetini “İsrail” düşmanlığı ile örterken, Türkiye’nin bu görüşmeye karşı çıkmadığı ayrıntısını da yaptığı açıklamada paylaştı.

MepaNews’te yer alan habere göre, Hamas yöneticilerinden Halil el Hayye liderliğindeki heyet ve bazı Filistinli gruplar, Suriye’nin başkenti Şam’da Beşar Esed ile resmi görüşme gerçekleştirdi.

El Hayye, Şam'a Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) temsilcisi olarak ayak bastığını söyleyerek, “İsrail”in Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi ve geliştirmesi de olmak üzere birçok unsurun bu ziyarete ve Şam rejimiyle yakınlaşmaya kapı araladığını dile getirerek ihanetini “İsrail” düşmanlığıyla örtmeye çalıştı.

“İsrail”in kuzeydoğu sınırında yıllardır bekçilik yapan Esed rejimiyle ilişkilerin normalleşmesinin Hamas liderliğinin oy birliğince kararlaştırıldığını ifade eden El Hayye, bu kararın yalnızca Hamas tarafından alındığına dikkat çekerek, "Herhangi bir kişi veya kurum bu girişimi reddetseydi dahi kararımızdan caymazdık" ifadesiyle kararlılıklarını beyan etmiş oldu.

"Esed ile Görüşmeler Bir Dönüm Noktası"

El Hayye, Beşar Esed ile yapılan görüşmeleri bir "dönüm noktası" olarak niteleyerek, Filistin halkını desteklemek ve Suriye'de istikrarı sağlamak üzere bu ülkede yeniden varlık göstereceklerini duyurdu.

2011'de Suriye’deki katliamların başladığı dönemde muhalifleri destekleyen Hamas, 2012’de Suriye’deki ofisini boşaltmıştı. El Hayye, "Suriye'de yalnızca Beşar Esed rejimini tanıdıklarını ve onu hedef alan saldırılara karşı olduklarının güvencesini verdiklerini" açıkladı.

El Hayye, Hamas liderliğinin aldığı karar doğrultusunda Esed rejimi ile ilişkilerde herhangi bireysel eyleme geçit vermeyeceklerini belirterek "Beşar Esed ile geçmişte yaşananları geçmişte bırakma konusunda mutabık kaldık” detayına da açıklamasında yer verdi.

"Türkiye ve Katar, Hamas'ın Esed Rejimiyle Normalleşmesine Karşı Çıkmadı"

Beşar Esed ile sağlanan temasın Hamas, Hizbullah, İran ve Esed rejiminin bir araya geldiği "Direniş eksenine güç kattığını" kaydeden Halil El Hayye, "Türkiye ve Katar olmak üzere, Hamas'ın Suriye'de yeniden varlık gösterme gelişmesinin bildirildiği ülkelerden olumsuz bir dönüş almadıkBold" ayrıntısını da paylaştı.

Ankara da bir süredir Esed rejimi ile üst düzey görüşmelerin temelini oluşturmak için istihbarat düzeyinde görüşmeler yürütüyor. BM’nin himayesindeki Cenevre’de yürütülen siyasi süreci desteklemek ve nihayete erdirmek için Esed rejimi ile muhalifleri uzlaşması gerektiğini ifade eden Ankara’nın bu açıklaması üzerine Suriye halkının geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlemişti. Ayrıca Suriye’nin kuzeyinde Heyet-i TahriruşŞam (HTŞ) ile Suriye Milli Ordusu (SMO) içinde yer alan gruplar arasındaki çatışmaların da Esed rejimi ile normalleşme hususundaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı ileri sürülmüştü. HTŞ, normalleşmeyi reddeden grupların üzerine yürümüş ve bir sonra imzalanan anlaşmayla geri çekilme kararı almıştı.

Bilindiği üzere BM himayesinde sürdürülen Cenevre görüşmelerinin en büyük destekçisi Washigton, siyasi süreci desteklediğini defalarca kez açıklamıştı. Son olarak Ağustos ayında ABD, Cenevre’de Türkiye’nin yanı sıra 11 Batı ve Arap ülkesinin temsilcileri ile Suriye Müzakere Komitesi’nin de iştirak ettiği Suriye konulu bir toplantıya katılmıştı. Toplantı Suriye’deki herhangi bir siyasi geçişin Birleşmiş Milletler’in 2254 (2015) sayılı kararına uygun olarak hızlı bir şekilde olması gerektiğini yeniden teyit ederek sona ermişti. ABD Dışişleri, daha önce siyasi çözüm sürecini Amerika’nın Suriye’deki öncelikleri olarak saymış ve desteklediğini beyan etmişti. Bu ifadeler, siyasi sürecin ABD’nin istekleri doğrultusunda ilerlediği ve son zamanlarda Esed rejimine meşruiyet kazandırma çalışmalarının da bu planın bir parçası olduğu siyasi analistler tarafından ifade ediliyor.

El Hayye İhaneti “İsrail” Düşmanlığıyla Örttü

El Hayye ayrıca Hamas'ın Suriye'de yeniden etkin olabilmesi için Esed rejimi yetkilileriyle ortak çalışmalara başlanacağını ilan etti.

Öte yandan Halil el Hayye, "Beşar Esed ile yapılan görüşmelerin ‘İsrail'in karşı hamlelerine bir yanıttır” açıklamasında bulundu.

Görüşmelere katılan rejim lideri Beşar Esed, Hamas ile ilişkilerin normalleşmesine değindi.

“İsrail”in saldırgan tutumu hakkında konuşan Esed, "İşgal altındaki toprakları geri elde etmenin tek yolunun direniş olduğunu" söyledi.

Esed ayrıca bir süredir devam eden görüşmelerde mutabakata varılan Filistinli grupların birliğinin önemine dikkat çekti.

Filistinli grupların birliği, “İsrail” ile masaya oturmak için ABD tarafından perde arkasından desteklenen bir süreç olarak yorumlanıyor.