Gıda Enflasyonu Dünyada Düşüyor, Türkiye’de Yükseliyor
05 Nisan 2024

Gıda Enflasyonu Dünyada Düşüyor, Türkiye’de Yükseliyor

Köklü Değişim Medya

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre dünya çapında gıda fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 7,7 gerilerken, aynı dönemde Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,5 olarak kaydedildi.

Türkiye'deki gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu arasındaki makas açılmaya devam ediyor.

Dünya gıda fiyatları Mart ayında art arda yedi aydır devam eden düşüşünü sona erdirerek Mart'ta yükseldi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Şubat ayındaki revize 117 seviyesinden Mart ayında 118,3'e çıktı.

Şubat gıda fiyatları endeksi üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Verilere göre küresel olarak gıda fiyatları Mart'ta yıllık olarak yüzde 7,7 geriledi.

Türkiye'de ise Mart ayında gıda enflasyonunda yüzde 70,5 seviyesi kaydedildi. Böylelikle küresel gıda fiyatlarıyla Türkiye'deki gıda fiyatları arasındaki makas Mart ayında da devam etti.

Endeksin art arda 7 aylık düşüşün ardından Mart'ta yükselişe geçmesinde bitkisel yağlar ile et ve süt ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.

Martta Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda palm yağı, soya, ayçiçek ve kolza yağı küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8 yükseldi.

Tahıl Fiyat Endeksi, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki rekabet nedeniyle buğday fiyatlarında yaşanan gerilemenin etkisiyle aylık bazda yüzde 2,6, yıllık bazda ise yüzde 20 düştü.

Türkiye’de hükümet enflasyonun yükselişinde Ukrayna savaşını da sebepler arasında gösterse de dünya çapında tahıl fiyatlarında düşüş yaşanıyor.