“Geri Adım Atmadık, Oruç Reis Bakıma Çekildi”
14 Eylül 2020

“Geri Adım Atmadık, Oruç Reis Bakıma Çekildi”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Oruç Reis gemisinin geri çekilmesi hakkında açıklamada bulundu. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de geri adım atmadığını belirten Çavuşoğlu, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Çavuşoğlu gündemdeki diğer konulara da değindi.

Çavuşoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX yayımlanmadı. Gemi bakımdayken NAVTEX yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir.

Barbaros ve Yavuz çalışmalarına devam ediyor”

Türkiye'ye Yaptırım Talepleri

Gündemdeki yaptırım talepleri hakkındaki soruyu Çavuşoğlu, “Yaptırımı Fransa, Yunanistan ve Rum kesimi istiyor. 24-25 Eylül'de bir yaptırım kararı beklemiyorum ama olabilir de. Geçmişte de benzer şeyler oldu. Biz Avrupa'ya gidecek göçmenleri durdurmama kararı aldık ve bu karar halen geçerli.

Macron dürüst bir siyasetçi değil, şirazesinden çıktı. Biz anlattıkça AB üyeleri haklılığımızı görmeye başladı. Sevilla haritasından vazgeçilmezse gerginlik bitmez.

Kendine güvenen ülkeler ön şartsız masaya oturur. İki komşu ülke doğrudan görüşebilir. Ama ön şartlarda diretirse biz de ön şartlar koyarız” ifadeleriyle yanıtladı.

ABD’den Kıbrıs'a Silah Satışı

ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile anlaşmasına da değinen Çavuşoğlu, “Atılan adım uluslararası anlaşmalara aykırı. Pompeo niye Türk tarafına geçip "Talebiniz ne" demiyor?

Faaliyetlerimiz karşımızdaki şer cephesine cevaptır” diyerek sürekli dost ve müttefik diye hitap ettiği ABD hakkında bu hususta böyle bir yorum yaptı.

Libya'daki Gelişmeler

Libya’daki son gelişmeleri de değerlendiren Çavuşoğlu, “Uluslararası toplum ve Libya bize çok şey borçlu. Biz kalıcı bir ateşkesi destekliyoruz. En sağlıklı yöntem, tarafların kendi aralarında bu ateşkesi tesis etmesi. Hafter, ateşkesi tanımıyorum diyor, roket atıyor, taciz ediyor. Sahada fiili bir ateşkes var.

Hem içeride hem dışarıda Hafter'den kurtulma çabası var. Fransa'nın meşru hükümeti tanıması bizi rahatsız etmez” dedi.

Rusya’nın YPG Politikası ve Kıbrıs’ta Arabuluculuk

Çavuşoğlu, Rusya’nın YPG ile yakınlaşmasını ve Kıbrıs’taki arabuluculuk teklifini şöyle değerlendirdi:

YPG/PKK konusunda, birçok isimleri var ama hepsi aynı. PKK'nın türevleri ve yapılanmaları. ABD ile Rusya arasında rekabet var. Bize de öyle söylüyorlar. 'Biz bırakırsak kontrol onlara geçer...'

Sahada birlikte çalıştığımız, çaba sarfettiğimiz, İdlib'de ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştığımız Rusya'nın terör örgütü ile angajmanını biz kabullenemeyiz

Lavrov da adaya gitti. Bir ara buluculuk teklifinde bulundu. Bu ara buluculuk teklifi Türkiye ile Rum kesimi arasındaysa bu mümkün değil. Bizim muhatabımız Rum kesimi değil. Onların muhatabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Ara buluculuk yapmak istiyorsanız objektif ve tarafsız olmalısınız."