Geri Gönderme Merkezlerindeki Özbek Muhacirlerden Türkiye Kamuoyuna Çağrı
13 Nisan 2024

Geri Gönderme Merkezlerindeki Özbek Muhacirlerden Türkiye Kamuoyuna Çağrı

Köklü Değişim Medya

Türkiye’de sığınmacı olarak bulunan Özbek, Tacik ve birçok Türki cumhuriyet uyruklu Müslümanlardan geri gönderme merkezlerinde (GGM) yapılan zulümlerin Ramazan ayında devam ettiği gibi Bayramda da devam ettiği aktarılıyor.

Türkiye’de yaşayan ve vatandaşı olduğu ülkeye gönderildiğinde ağır işkence ve ölümle karşılaşabileceğini defalarca ifade eden Özbek ve Tacik sığınmacılar Ramazan Bayramı’nda gönderdiği mesajla kamuoyuna seslendi.

Özbekistanlı Asomoddin Mardonov’un bir çok sivil toplum kuruluşlarına ve avukatlara gönderdiği ses kaydında; geri gönderme merkezlerinde yaşananlardan bahsederek, duyarlı Müslümanlardan bu zulümlere karşı seslerini yükseltmelerini ve gündeme getirmeleri çağrısında bulundu.

Mardonov, ses kaydında şu çağrıda bulundu:

Ben İstanbul Çatalca geri gönderme merkezinden sesleniyorum. Burada çok haksızlıklar yaşanıyor. Sadece burada değil tüm geri gönderme merkezlerinde aynı durumlar yaşanıyor. Özellikle buradaki Müslümanlara terörle ilişkilendirilerek zulmediliyor ve kendi ülkelerine gönüllü deport olmaları için baskı yapılıyor ve mecburi deport yapılıyor. Bu kişiler kendi ülkelerine gönderilmeleri halinde orada çok ağır işkenceler görecekler ve zindanlarda ölüme terk edilecekler.

Terörle hiçbir ilişkileri olmadığı halde, çeşitli iftiralarla terör kodları konuluyor. Bu kişilerin aileleri ile birlikte burada kalmaları hakları varken, iftira ve baskılarla ölüme gönderiliyorlar.

Sadece burada değil diğer birçok Geri Gönderme Merkezlerinde muhacir Orta Asyalı, Tacik, Özbek, Dağıstanlı, Rusya’dan gelme muhacirler ve benzerlerine bu baskılar özellikle yapılıyor. Hatta çoğunun burada kalmaları ile ilgili resmi belgeleri olduğu halde yapılıyor. Birçoğu aileleri ile birlikte alınıyorlar ve bayanlar ve çocuklar birbirinden farklı Geri Gönderme Merkezlerinde tutuluyor. Birçok muhacir, maddi durumları olmadığı için avukat tutup kendi haklarını da savunamıyorlar. Yine Geri Gönderme Merkezlerinde tutulanlara hiçbir insani hak tanınmıyor ve çok kötü şartlarda yaşamaya mecbur bırakılıyorlar ki kendi rızaları ile imza atıp gönüllü deport olsunlar.

Bizler Geri Gönderme Merkezlerinde muhacir kardeşleriniz olarak herkese sesleniyoruz. Özellikle STK’lar, avukatlar ve duyarlı tüm Müslümanlara sesleniyoruz. Bu zulümlere karşı gündem yapınız ve ses çıkartınız. Burada bu zulmü yaşayanların terörle hiçbir ilişkisi yok. Sırf deport etmek için iftiralar atılıyor.”