Filistin Hükümeti, Abbas'a İstifasını Sundu
26 Şubat 2024

Filistin Hükümeti, Abbas'a İstifasını Sundu

Köklü Değişim Medya

Halk nezdinde itibarı olmayan Mahmud Abbas’ın gölgesindeki Filistin Hükümeti’nin Başbakanı Muhammed İştiyye, Gazze katliamı ve bölgede tırmanan şiddet nedeniyle istifa ettiğini açıkladı.

İstifasını bugün Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a sunduğunu söyleyen İştiyye, "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar ve Batı Şeria ile Kudüs'te tırmanan gerilim" ışığında yeni siyasi önlemlere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Bu kararın Filistin’deki grupları kontrol altında tutarak ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planına kanalize etme hedefi güttüğü düşünülüyor. ABD’ye yakınlığıyla tanınan Abbas yönetimi işgalci “İsrail” ile karşı etkisizliği nedeniyle itibarı olmamasına rağmen 2009 yılında görev süresi dolmasına rağmen seçim yapmadan koltuğunda oturuyor.

Köklü-Değişim,Filistin-Hükümeti-İstifa-Etti.jpg

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre bugün düzenlenen bir basın toplantısında istifa talebini duyuran İştiyye, "Bu karar, Gazze Şeridi'nde halkımıza yönelik saldırılarla ilgili siyasi, güvenlik ve ekonomik gelişmelerin ve Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da eşi benzeri görülmemiş gerilimin ışığında alındı" detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

2019'da göreve getirilen İştiyye, "Bana göre bir sonraki aşama ve bu aşamanın zorlukları, Gazze Şeridi'ndeki yeni gerçekliği, ulusal birlik görüşmelerini ve ulusal temelde Filistinliler arası bir uzlaşıya duyulan acil ihtiyacı, geniş katılımı, safların birliğini ve Filistin toprakları üzerinde otorite birliğinin genişletilmesini dikkate alan yeni bir hükümeti ve siyasi düzenlemeleri gerektiriyor" dedi.

İştiyye, "Hükümet, halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve altyapı gibi hizmetleri sağlamak arasında bir denge kurmayı başardı. İşgalle yüzleşmeye ve Filistin toprakları üzerinde bir devlet kurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Bu ifade ile İştiyye, ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planını işaret etti.

Filistin basınında yer alan haberlere göre Abbas, iktidardaki El Fetih hareketinin hakim olduğu Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yürütme kurulu üyesi Muhammed Mustafa'yı yeni kabinenin başına atayabileceği aktarılıyor.

Mustafa daha önce başbakan yardımcılığı ve Abbas'ın ekonomi konularında üst düzey danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Hamas, 2006 yılında yapılan seçimi kazanmasının ardından Filistin Yönetimi'ni Gazze'den uzaklaştırdı ve yönetimi ele geçirdi.

Abbas yönetiminin aksine Hamas,” İsrail”in tanınmasını gerektireceği için iki devletli bir çözümü kabul etmiyor.

ABD’nin bir süredir Gazze'deki savaşın sona ermesinin ardından tüm Filistin topraklarının yönetimini üstlenecek bir siyasi yapı çağrısında bulunuyor. İstifa kararının da bu çağrının paralelinde bir gelişme olduğu bölge uzmanları tarafından ifade ediliyor.