Fidan ve Ürdünlü Mevkidaşı Görüştü: Gazze İçin Somut Bir Adım Yok
15 Ekim 2024

Fidan ve Ürdünlü Mevkidaşı Görüştü: Gazze İçin Somut Bir Adım Yok

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eyman es-Safedi’nin, Ankara'da bir araya geldiği görüşme sonrası 1 yıl içinde yapılan konuşmaların benzeri açıklamalarda bulunuldu ve Gazze için somut bir adımdan bahsedilmedi.

Görüşmenin ardından basın toplantısı için kameralar karşısına çıkan bakanlar, ‘İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ve Orta Doğu'daki son durumu konuştu. İkilinin görüşmesinde ayrıca ikili ilişkilerdeki son durum, karma ekonomik komisyonun ilk toplantısı ve savunma sanayii alanındaki iş birliği de gündeme geldi. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında, Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, ‘İsrail'in Lübnan'a saldırıları konusunda, "İsrail'in istediği şey iddia ettiğinden çok daha fazla" derken Bakan Fidan da "Son bir yılda yaşananlar, Orta Doğu ülkelerinin daha bağımsız bir dış siyaset izlemelerini mümkün kılacak, Netanyahu'nun yol arkadaşları bu bölgedeki etkilerinin giderek azaldığını inşallah görecekler" ifadeleriyle temenni ve dileklerden oluşan ve somut bir adım taşımayan açıklamalar yaptılar.

‘İsrail'in kendi müttefiklerinin çağrılarını dahi yok saydığını ve çocuklar için sütün bile Gazze'ye girmesine izin vermediğini söyleyen Safedi, "’İsrail bütün dünyaya meydan okuyorsa, uluslararası meşruiyete meydan okuyorsa, kulak vermiyorsa caydırıcı adımlar atmak gerekir" dileğinde bulundu.

‘İsrail'e karşı BM yetkileri kapsamında adımlar atılması gerektiğini belirten Safedi, "’İsrail'in Filistinlileri ve masumları öldürmek, altyapıları yok etmek için kullandığı silahların ‘İsrail'e verilmesinin engellenmesi gerekiyor" temennisinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da ‘İsrail'in Lübnan'ı adım adım işgal ettiğini ve ülkedeki Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Barış Gücüne saldırdığını ifade ederek **"Bugün ‘İsrail’, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik başlıca tehdit haline gelmiştir ancak ‘İsrail’, bu suçu tek başına işlememekte. ‘İsrail'in elinden tutan, ona silah veren ülkeler var. ‘İsrail'e siyasi destek sağlayanlar var" ifadeleriyle “dost ve müttefik” olarak nitelediği ABD’yi işaret etti.

Bakan Fidan’ın açıklamaları şöyle:

“Bu bölgenin insanları soykırımcı Netanyahu'yu unutmayacak, bu bölgenin insanları Netanyahu'nun en yakın dostlarını da unutmayacak. ‘İsrail'e soykırımı yapması için verilen destek hep hatıralarda, akıllarda kalacak. Son bir yılda yaşananlar, Orta Doğu ülkelerinin daha bağımsız bir dış siyaset izlemelerini mümkün kılacak, Netanyahu'nun yol arkadaşları bu bölgedeki etkilerinin giderek azaldığını inşallah görecekler"

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katıldı.

Köklü Değişim,Erdoğan, Ürdün Dışişleri Bakanıyla Görüştü.jpg