Fidan, Rus Mevkidaşı Lavrov ile Laos’ta Görüştü
26 Temmuz 2024

Fidan, Rus Mevkidaşı Lavrov ile Laos’ta Görüştü

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Laos'ta düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rus mevkidaşı Sergey Lavrov bir görüşme gerçekleştirdi.

Fidan, ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Altıncı Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu Laos'un başkenti Viyentiyan'da bir araya geldiği Lavrov ile ikili ilişkiler, ekonomik konular ve enerji alanında iş birliğini ele aldı.

Diplomatik kaynakların verdiği bilgilere göre, görüşmede ayrıca Ukrayna'daki savaş, Gazze'deki gelişmeler, Suriye'deki durum ve diğer bölgesel meseleler değerlendirildi. Görüşmeler hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Kısa süre önce Şam kasabı Esed'i ağırlayan Rusya ile ilk görüşmesini yapan Fidan'ın, Esed rejimi ile "normalleşme" sürecine dair görüştüğü de tahmin ediliyor.

Bakan Fidan'ın, Malezya, Laos, Singapur, İngiltere Dışişleri Bakanları ve ASEAN Genel Sekreteri ile de bir araya geleceği ifade ediliyor.

Ankara, Fidan-Lavrov görüşmesi hakkında sosyal medyadan bir açıklama paylaştı.

Dışişleri’nin X hesabından paylaşılan açıklamada, "Bakanımız Hakan Fidan, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Toplantısı marjında bulunduğu Viyentiyan'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi" bilgisi paylaşıldı.

ASEAN Ortaklığı

Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı Laos'un ev sahipliğinde düzenlenecek. 26-27 Temmuz'daki toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılacak. Toplantılarda ikili iş birliğinin mevcut durumu ile gelecek döneme yönelik perspektifler ele alınacak. Türkiye, ASEAN yani Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne üye değil ancak 2017'den beri ‘Sektörel Diyalog Ortağı'

Brunei, Endonezya, Kamboçya örgütün 10 üyesi arasında yer alıyor. ASEAN, 690 milyona yaklaşan nüfusu ile dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9'unu barındırıyor. 3,7 trilyon ABD doları gayrisafi yurt içi hasılası ile Asya’nın üçüncü, dünyanın ise beşinci büyük ekonomisi olarak küresel ekonominin çekim merkezi konumunda görünüyor.

ABD, Avustralya, Bangladeş, Birleşik Krallık, Norveç diğer katılımcılar arasında yer alıyor. Bakan Fidan'ın toplantı marjında ikili görüşmeler de gerçekleştirmesi bekleniyor.