Facebook Temsilci Atayacak İlkeler de Değişiklik Yok
18 Ocak 2021

Facebook Temsilci Atayacak İlkeler de Değişiklik Yok

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Facebook, Türkiye'ye temsilci atama sürecini başlatmaya karar verdiğini duyurdu. Karar, Türkiye’de reklam yasağı cezasının başlamasına bir gün kala alındı. Türkiye, daha önce sosyal medya sağlayıcılarından temsilci atamalarını, paylaşımlardan uygunsuz olanların kaldırılması ve sahte hesaplara müdahale edilmesini, aksi takdirde yaptırım uygulanacağını içeren bir karar almıştı.

Facebook’tan yapılan açıklamada, "İlkelerimize aykırılık istenirse temsilcimizi geri çekeceğiz" ifadesi yer aldı.

Yapılan açıklama şöyle:

Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik.

Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor*. Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz. Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız*."

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Facebook ve Instagram'ın Türkiye'de temsilcilik açacaklarını bildirdiklerini belirtti ve "Temsilcilerini bildirmeyen Twitter ve diğer ağlardan da benzer ve güzel bir haber bekliyoruz" temennisinde bulundu.