Etiyopya Hükümeti, İslam'a ve Müslümanlara Savaş Açtı
05 Haziran 2023

Etiyopya Hükümeti, İslam'a ve Müslümanlara Savaş Açtı

Köklü Değişim Medya

Eski adıyla Habeşistan olarak bilinen Etiyopya'da hükümet, kentsel proje bahanesi ile İslam’a ve Müslümanlara savaş açtı.

Geçen hafta Cuma günü Addis Ababa'da Cuma namazı sonrasında kentin en büyük camisinin yakınında, kentsel proje kapsamında camilerin yıkılmasına tepki gösteren Müslümanlara silahla karşılık veren Etiyopya güvenlik güçleri 5 kişiyi katletti, onlarca kişi de yaralandı. Bölgeden gelen haberlere göre kadınlar da vahşi saldırılarda hedef alınıyor.

Osmanlı İslam Devleti'nin Afrika'da egemen olduğu dönemlerde huzurlu bir yaşam süren Etiyopya halkı, sömürgeci kapitalist Batı'nın bölgeyi kontrol altına almasıyla birlikte katliam, sömürü ve insanlık dışı muamelelerle yüzyüze kalmış durumda.

Geçen yıl Etiyopya, modern bir şehir inşa etmek için başkenti çevreleyen 6 kasabayı birleştirmeyi içeren Oromiya bölgesinde Shegger Şehri projesini başlattı ve yetkililer, yasadışı olduğu iddiasıyla yüzlerce bina, ev ve camiyi yıkmaya başladı. Resmi olmayan raporlara göre yetkililer, Shegger Şehri için yaklaşık 200.000 evi, 19 camiyi ve Kur’an kursunu ortadan kaldırdı.

Ruhsat vermeme, ekonomik ve kentsel projeler yapma bahanesiyle bahanesiyle başlatılan gayri hukuki ve insanlık dışı politika ile Müslümanlar taciz ediliyor, evlerinden zorla çıkarılıyor ve mülkleri gasp ediliyor.

Resmi raporlara göre Etiyopya'da İslam, Hristiyanlıktan sonra ikinci din ve Müslümanlar, yaklaşık 115 milyonluk ülke nüfusunun en az %33'ünü oluşturuyor. Ancak gerçek rakamlar bu oranın daha da fazla olduğu yönünde.

Başkent Addis Ababa, Oromiya eyaletinde yer almasına rağmen, ülkeye Amhar bölgesinde yaşanan Ortodoks Hristiyanlardan olan Amharlar’ın kültürü empoze edildiği gibi devletin resmi dili olarak da Amharca kabul edildi. Çoğunluğu Müslüman olan Oromiyo halkı, yıllardır bu dayatma ve baskıdan şikayetçi durumda.

Çeşitli Etiyopya güçleri, Müslümanların Etiyopya yönetiminde hiçbir payının olmadığı konusunda egemen sömürgeci ülkelerle ortak hareket edip, Etiyopya’nın Hristiyan olarak devam etmesi ve ülkede büyük oranda Müslümanlar olmasına rağmen İslam’ın Etiyopya siyaset sahnesinde yer almaması konusunda paralel hareket ediyorlar.

Etiyopya yönetimi, başkent Addis Ababa'nın Oromiaların yaşadığı bölgede şehir planlama projesi yürütüyor. Bu kapsamda alandaki camileri, evleri ve iş yerlerini yıkarak tıpkı Çin, Hindistan ve “İsrail” gibi İslam’a ve Müslümanlara karşı katliamlarını sürdürüyor ve asimilasyon uyguluyor.

Bölgeden gelen son haberlere göre, camilerin ve mescitlerin yıkımına karşı çıkan kadınların da Etiyopya ordusu tarafından katledildiği aktarılıyor.