Esed: “Türkiye’yi Suriye’ye ABD Gönderdi”
27 Haziran 2018

Esed: “Türkiye’yi Suriye’ye ABD Gönderdi”

Sputnik

Köklü Değişim Medya

Rus NTV kanalına gündeme dair açıklamalarda bulunan Suriye devlet başkanı Beşar Esed, ülkenin kuzeyindeki operasyonların ABD’nin emri ile Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini söylerken, neredeyse yok olma aşamasına gelen hakimiyetini, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları ile tekrar sağladığını perdeleme yoluna gitti. Halep ve Doğu Guta’nın düşmesi, ÖSO kuvvetlerinin kuzeye çekilerek Türkiye’nin icraa ettiği her iki operasyonla paralel zamanda gerçekleşmesi elbette tesadüf değil.

Açıklamadan Satır Başları:

ABD ile Türkiye, Suriye’de görüş ayrılığı yaşıyor mu?” sorusuna Beşar Esed, şu yanıtı verdi:

Buna inanmayın; Amerika her şeyi kontrol ediyor, Türkiye’yi kontrol ediyor ve Türkiye’yi Amerika gönderdi. Erdoğan beş yıl önce Suriye’yi işgal etmek istediğinde Türkiye’yi Amerika engelledi. Ona ‘Hayır’ dediler.Neden? Çünkü o sırada teröristler başarılı oluyordu, genişliyordu, ‘Erdoğan’a neden ihtiyacımız olsun?’ dediler. Teröristler geri çekilmeye başladığında, Erdoğan’a ‘Artık müdahale edebilirsin çünkü işler Suriyeliler, Ruslar, İranlı gruplar ve teröristlerle savaşan gruplar için iyi gidiyor. O yüzden işleri yeniden karıştırmak için müdahale etsen iyi olur’ dediler. Şu an yaşanan bu ama söz konusu bölgelerin hepsi ABD’nin kontrolünde, başkasının değil.”

Ülkenin kuzeyindeki Türkiye destekli silahlı grupların kontrol ettiği bölgeleri uzlaşma ya da güç yoluyla ele geçireceklerini” belirten Esed, Türkiye destekli grupların kontrol ettiği kuzey bölgelerine ilişkin şunları söyledi:

“İki yol seçtik: İlk ve en önemli olanı, uzlaşma… İkinci yol ise teslim olmaz ve barış yapmayı reddederlerse, teröristlere saldırmak. Onlarla savaşacağız ve kontrolü güç yoluyla alacağız. Bu bizim için kesinlikle en iyi seçenek değil ama ülkenin kontrolü almanın tek yolu.” dedi.

Köklü Değişim Medya

Sputnik'in haberine eksik olan bir gerçeği de Köklü Değişim Medya olarak biz ekleyelim:

Evet, ABD Suriye siyasetinde devrimci muhlis Suriye halkı hariç her şeyi kontrol ediyor. Suud'u, İran'ı, Körfez ülkelerini, Ürdün'ü, Irak'ı, Türkiye'yi ve hatta Rusya'yı kontrol ediyor. Tüm bunların yanında ABD asıl Suriye rejimini kontrol ediyor. Suriye rejiminin düşmemesi için 7 yıldır ona Suud, İran, Rusya ve Türkiye üzerinden can suyu taşıyor. Özetle nasıl ki Suud, İran ve Türkiye uydu devlet konumunda iseler Suriye rejiminin ve Esed'in ipi de ABD'nin elindedir. ABD, devrimin son kalesi İdlib için Türkiye üzerinden askeri ve siyasi planlara hazırlanıyor. Türkiye, Halep'te nasıl rejimin ekmeğine yağ sürdü ise İdlib'de de öyle yapacak, Çünkü ABD böyle istiyor.