Esed Rejimi, Müslümanların Cesetlerini Yakarak Tanınmaz Hale Getiriyor
02 Kasım 2022

Esed Rejimi, Müslümanların Cesetlerini Yakarak Tanınmaz Hale Getiriyor

Köklü Değişim Medya

Esed rejiminin katlettiği Müslümanların tanınmaması için cesetlerini yaktığı ortaya çıktı.

Suriye Adalet ve Hesap Verebilirlik Merkezi (SJAC), Beşşar Esed rejimini, infaz ettiği kişilerin cesetlerini, tanınmaz hale getirmek için çukurların içinde yaktığını açıkladı.

Esed rejiminin "suçlarına ait delilleri yok etmeye yönelik" girişimlerde bulunduğunu vurgulayan raporda, verilerin rejimin suçlarına ilişkin kanıtları yok etme ve kurbanlarının ailelerinin sevdiklerinin akıbetini bilme veya cenazelerini alma haklarına engel olma yönündeki daha geniş bir uygulamasını yansıttığına işaret edildi.

SJAC, Suriye'de kayda alınmış 2012 ve 2013'e ait videoları analiz ederken, raporda rejimin yakılan cesetleri Suriye'de halk ayaklanmalarının fitilinin ateşlendiği Dera ilinde toplu mezarlara gömüldüğü detayını da paylaştı.

Raporda, döneme ait videolarda rejime ait silahlı güçlerin en az 15 cesedi taşıdığı, önce fotoğrafını çekip, el ve yüzlerine benzin dökerek ateşe verdikleri ve kazılan çukurlara attıkları ifade edildi.

Videolardaki tüm cesetlerin aynı şekilde tanınmaz hale getirilmeye çalışıldığı aktarılan raporda, bu tür imha işlemlerinin farklı yer ve zamanlarda da yürütülmüş olabileceğine işaret edildi.

Raporda ayrıca yakılan 15 kişinin arasında sivillerin de bulunduğu ve yakmadan önce infaz edildikleri anlatıldı.

SJAC'ın söz konusu videoları, cesetleri yakan askerleri pusuya düşüren bir muhalif gruptan alan bir aktivistten elde ettiği belirtiliyor.

Rejimin bu tip insanlık dışı vahşetler gerçekleştirdiği daha önce de ortaya çıkmasına rağmen Esed ile görüşmeleri başlatmak için Ankara ve diğer İslam beldeleri çaba sarf ediyor. Kısa süre önce Hamas da Esed rejimi ile Şam'da görüşerek el sıkışmış ve katledilen yüzbinlerce Müslümana ve yerinden edilen milyonlarca Suriyeliye ihanet etmişti.

Suriye'de halka rağmen Astana Üçlüsü ve perde arkasından ABD, kimyasal silah dahil yasaklı bir çok silahı kullanan, işkence ve katliamlar yapan Esed rejimini ayakta tutmak için çaba sarf ediyor.