Erdoğan, Türkiye’de Benzin ve Motorinin Ucuz Olduğunu Savundu
06 Temmuz 2021

Erdoğan, Türkiye’de Benzin ve Motorinin Ucuz Olduğunu Savundu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda geliri yüksek ve para birimi değerli Avrupa ile Türkiye’yi karşılaştırıp, benzin ve motorinin ucuz olduğunu savunurken, en az vergi alan ülke biziz çıkışında bulundu. Erdoğan ayrıca bir süredir ileri sürdüğü aşının Türkiye’de ücretsiz, başka ülkelerde ise ücretli olduğu iddiasından çark etti.

Türkiye’de TL’nin değerinin döviz karşısında ciddi değer kaybetmesi ve fiyatların da bu olumsuzluğa bağlı olarak yükselmesi ile büyük bir buhran içinde yaşam savaşı veren halkın hislerinden kopuk açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın az vergi alıyoruz ve akaryakıt ucuz savunması tepkiyle karşılandı.

Eski Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Dolarla mı maaş alıyorsunuz?” savunmasının tersine döviz dalgalanmalarının yansımasını vatandaşa en aza indirmek için gerekli tedbirleri aldık diyen Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

Asgari geçim indirimi uygulaması getirerek çalışanın vergi yükünü düşürdük. Son olarak, ekonomi reform programımız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışında bırakıyoruz. İstihdam maliyetinin yaklaşık yüzde 36'sına tekabül eden 1556 lirayı devlet olarak biz ödüyoruz. Bu desteği kadın, genç ve engelli istihdamında 18 ay olarak uyguluyoruz.

OSB'ler, küçük sanayi siteleri, endüstri bölgeleri ve serbest bölgeler başta olmak üzere her alanda yatırımı, istihdamı, ar-ge'yi, tasarımı ve yenilikçiliği destekleyen pek çok düzenleme yaptık.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların vatandaşlarımıza yansımasını en aza indirmek için gerekli tedbirleri aldık*. Bugün mazotta 2 lira, benzinde 2,5 lira ÖTV almamız gerekirken mazotta 71 kuruş, benzinde 83 kuruş ÖTV alıyoruz. Her bir akaryakıt alımında vatandaşımızı litrede en az 2 lira destekliyoruz. Tüplerde ise hiç ÖTV almıyoruz. Toplam 46 milyar liralık KDV ve ÖTV vergisi gelirinden feragat ediyoruz. Avrupa'da benzinin ve motorinin hem en ucuz olduğu hem de en az vergilendirildiği ülke biziz. Vergisini düzenli ödeyen mükelleflerimize yüzde 5 gelir vergisi indirimi getirdik*.”

Hatırlanacağı üzere Mayıs ayında akaryakıtta tavan fiyat uygulaması sona ermiş, benzinden litre başına alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) 1,33 liraya yükselmişti. ÖTV; benzinde yüzde 54, motorinde yüzde 78, LPG'de ise 188 zamlanmıştı.

Bugün güncel fiyatlara göre Ankara’da benzinin fiyatı 7.82, motorin ise 7.33 TL’den satılıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki yükselme ise iğneden ipliğe her şeye zam olarak yansıyor.

Erdoğan açıklamalarında fiyatların yükselmesinden salgın ve kuraklığı istismar edenleri sorumlu tuttu.

Aşının Avrupa’da Paralı Yapıldığı İddiasından Çark Etti

Daha önceki açıklamalarında "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri bu aşıları ücretle yapıyor. 50 sterlin, 100 avro bu şekilde para alarak yapıyorlar*"* diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün "Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz" ifadelerini kullanarak bu iddiasından çark etti.

Erdoğan, 18 yaş ve üzerindeki tüm vatandaşlara aşı randevularının açıldığını anımsatarak herkese aşı olma çağrısında bulunarak şöyle devam etti:

"Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temele dayanmadığının altını çizmek istiyorum. Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar temizlik, maske, mesafe başta olmak üzere tedbirlere uymaya devam etmeliyiz."

Kabine Toplantısı sonrasından yapılan açıklamaların satırbaşları şöyle:

-Türkiye dünyada salgın sürecini başarıyla yürüten ülkelerin ilk sıralarında yer alıyor.

-Temizlik, mesafe, maske tedbirlerine uymaya devam etmeliyiz. Olumsuz yöndeki aşı kampanyalarının akli dayanağı yoktur.

-Dünyanın pek çok yerinde koronavirüs testleri ücrete tabi iken biz salgının başından beri vatandaşlarımıza ücretsiz test hizmeti sunduk

-Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz.

-Dünyanın pek çok yerinde Koronavirüs testleri ücrete tabi iken biz salgının başından beri vatandaşlarımıza ücretsiz test hizmeti sunduk.

-Aynı şekilde aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz. Vatandaşlarımıza, aşı randevularını kendilerini ve sevdiklerini koruma çağrısında bulunuyorum. Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temele dayanmadığının altını tekrar çizmek istiyorum.

-Emeklilerimize bir müjde vermek istiyorum. Emeklilerimizin temmuz ayı aylıkları ile bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz.

-12,7 milyon vatandaşımıza 12,3 milyar lirası Kurban Bayramı ikramiyesi olmak üzere toplamda 38 milyar liralık ödeme gerçekleştireceğiz.

-İstihdam kayıplarımızı telafi ederek 2020 Nisanı'ndan bu yana 2 milyon 887 bin istihdam artışı sağladık.

-Asgari ücretlinin aylık vergi yükünü sıfıra kadar indirdik. Yıl sonuna kadar işe alınacaklar için asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken tüm SGK prim ve vergilerini 12 ay boyunca karşılayacağız.

-Ekonomi Reform Programı'mız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışı bırakıyoruz.

-Kurumlar vergisi oranını, 2023'ten itibaren yüzde 20 seviyesine indiriyoruz.

-Yıl sonuna kadar işe alınacak her bir işçi için, asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken tüm SGK primleri ve vergileri 12 ay boyunca karşılıyoruz.

-Mazotta 2 lira, benzinde 2,5 lira ÖTV almamız gerekirken, mazotta 71 kuruş, benzinde 83 kuruş ÖTV alıyoruz.

-Şu an Avrupa'da benzin ve motorinin en ucuz olduğu ve en az vergilendirildiği ülke biziz.

-Eskiden Avrupa’dan gelenler ülkemize girmeden önce arabalarının deposunu doldururdu. Şimdi tam tersi oldu. Ülkemizden çıkmadan önce depolarını doldurup çıkıyorlar.

-Yüksek enflasyonla mücadele takım oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamız bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahiptir.

-Hazine ve Maliye Bakanlığımız yıl sonunda vergi gelirlerinin 1 trilyon 51 milyona çıkacağını hesaplıyor. Bütçe harcamalarımızın yüzde 72’sini vergi gelirlerinden karşılıyoruz.

-Operasyonlar neticesinde PKK'nın üst kadrosu tarihinde ilk kez Kuzey Irak'ta hareket edemez, toplanamaz ve örgütü yönetemez hale gelmiştir.

- “FETÖ ile Mücadele”

-Bu mücadelenin uzun soluklu olduğunun bilinciyle FETÖ'yü çözme ve ortadan kaldırma çalışmalarına devam edeceğiz.

-MİT, yürüttüğü özgün ve sabırlı çalışmalar neticesinde FETÖ'nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı'yı ülkemize getirerek adalete teslim etmiştir.