Erdoğan, Musk’tan Tesla Fabrikasını Türkiye’de Açmasını Talep Etti
18 Eylül 2023

Erdoğan, Musk’tan Tesla Fabrikasını Türkiye’de Açmasını Talep Etti

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan New York’ta Tesla’nın CEO’su Elon Musk ile görüşmesinde, Türkiye’de fabrika açmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında temaslarda bulunmak için gittiği New York’taki Türk Evi’nde Tesla’nın yanı sıra roket ve uzay şirketi Space X’in kurucusu olan Elon Musk, ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlğı İletişim Başkanlığı, basına kapalı yapılan kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un da hazır bulunduğunu bildirdi.

Açıklamaya göre, Erdoğan, Musk’tan Türkiye’de Tesla fabrikası açmasını istedi.

Elon Musk da çok sayıda Türk tedarikçinin Tesla ile çalıştığını ve Türkiye’nin bir sonraki fabrika için en önemli aday ülkeler arasında olduğunu söyledi. Tesla’dan ise konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Yapay Zeka ve Starlink de Görüşüldü

Erdoğan görüşmede Türkiye’nin yapay zekanın yanı sıra Elon Musk’ın kurucusu olduğu Space X şirketinin internet uydusu şirketi Starlink konusunda iş birliğine açık olduğunu söyledi.

Açıklamaya göre Elon Musk da, Starlink hizmetlerini Türkiye’de sağlayabilmek üzere gereken izinleri almak amacıyla Space X’in Türk yetkililerle çalışmayı istediğini belirtti.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan Musk’a kendi yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabının İngilizce versiyonunu, Musk'ın çocuğuna da futbol topu hediye etti.

Tesla Ağustos ayında düşük maliyetli elektrikli araç üretmek amacıyla Hindistan’da fabrika açma niyetinde olduğunu açıklamıştı. Tesla’nın şu anda otomasyon ve diğer tesislerin yanı sıra beş büyük fabrikası bulunuyor ve bir fabrika da Meksika’da açılıyor.

Türkiye’de elektrikli araçlar için şarj istasyonları yaygın olmadığı için zorluklar yaşanıyor. Bu sorunun aşılması için de Musk ile görüşüldüğü ileri sürülüyor. Türkiye, yerli aracı TOGG’u kısa süre önce piyasaya sürmüştü. Ancak şarj istasyonlarının kısıtlı olması araca olan rağbeti olumsuz etkiliyor.