Erdoğan’la Görüşen Biden: “F-16'larla İlgili Hala Bir Şeyler Yapmak İstiyor”
30 Mayıs 2023

Erdoğan’la Görüşen Biden: “F-16'larla İlgili Hala Bir Şeyler Yapmak İstiyor”

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Joe Biden, Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla telefonla arayarak tebrik ederken, görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Erdoğan, F-16'larla ilgili hala bir şeyler yapmak istiyor” detayına yer verdi.

Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yapan Biden, görüşmede Erdoğan’ın F16 savaş uçaklarının satışını gündeme getirdiğini, kendisinin de cevaben İsveç'in NATO'ya üyeliğinden bahsettiğini söyledi.

Biden, “Erdoğan’la konuştum. Onu tebrik ettim. F-16'larla ilgili hala bir şeyler yapmak istiyor. İsveç konusunda anlaşmak istediğimizi söyledim” detayını basın mensuplarıyla paylaştı.

Biden’ın bu açıklaması, İsveç’in NATO üyeliğine karşın F-16’ların pazarlık yapıldığı iddialarını kuvvetlendirdi.

ABD Başkanı, gelecek hafta konuya ilişkin daha detaylı konuşacaklarını da ifade etti.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda iş birliğini ilerletme hususunda mutabık kaldı” ifadelerine yer verildi.

Kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin, "Yönetim hala sürecin ilerlemesini istiyor. Kongre tabii bir onay süreci var. Oraya doğru gidiyoruz şu anda. Zaten Finlandiya'nın üyeliği onaylandıktan sonra süreç daha da hızlandı" diyerek pazarlığın olduğunu resmi olarak ifade etmişti. Ankara, daha önce veto kartını çıkarttığı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için bir pazarlık olmadığını, teröre destek vermekten vazgeçmelerini istediklerini söylemişti.