Erdoğan: “İsveç’in NATO Üyeliğinin Gerçekleşmesi Samimi Temennimiz”
08 Kasım 2022

Erdoğan: “İsveç’in NATO Üyeliğinin Gerçekleşmesi Samimi Temennimiz”

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsveç Başbakanı Kristersson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları İsveç’e yeşil ışık olarak yorumlandı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı.

Kristersson, Beştepe ziyaretinden önce Anıkabir'i ziyaret etti ve TBMM Başkanı Mustafa Şentopla da bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Beştepe'de ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamalar samimi bir havada gerçekleşirken Erdoğan’ın üzerine basa basa PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin ismini sayarken, Kristersson’un ise yalnızca PKK’yı terör örgütü olarak tanımlaması dikkat çekti.

Ankara’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için çıkardığı veto kartının bazı ekonomik ve siyasi çıkarlar elde etmek için elinde tuttuğu ve sonunda İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya dahil olacağı siyasi analizlere yansımıştı.

Ankara daha önce de 2009 yılında, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği için veto kartını öne sürmüştü. Ankara, PKK’ya bağlı Roj TV’nin yayınlarına izin veren, 2006’daki karikatür krizinde özür dilemeyen ve 2003’te de "Türkiye’nin asla AB üyesi olamayacağını" söyleyen Rasmussen’i NATO’nun başında istemediğini söylese de ABD’nin desteğini alan Rasmussen için veto kartını indirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan önemli noktalar şöyle:

-NATO'nun açık kapı politikasını destekliyoruz. NATO'ya katılım müzakerelerine onay verdik, İsveç'in güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz.

-İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, Biz de güvenlik kaygılarımızı gideren bir İsveç görmek istiyoruz.

-Muhtırada kayıtlı hükümlerin hayata geçirilmesi beklentimizi açıkça paylaştık. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve ilişkilerimize müttefiklik boyutunun eklenmesi samimi temennimiz.

-Sayın Başbakanla iş adamlarımızın önünün açılması için neler yapılması gerektiğini paylaştık.

-Sayın Başbakanın ortak çıkarlarımızda yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum.

-PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin, İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir. FETÖ'cü teröristlerin iade edilmesi önem arz ediyor.

İsveç.jpg

Kristersson'un açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

-Türkiye-İsveç arasındaki ilişkilerimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Türkiye ile ilişkilerimizde hali hazırda kullanılmayan büyük bir potansiyel var. Ticaret ve turizm konusunda çok şey yapabiliriz.

-Şunu anlıyoruz; Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu bir savaş var.

-İsveç PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor. İsveç, Türkiye'nin tüm taahhütlerini yerine getirecek.