Erdoğan, “İsrail”den Gelen Mektupla Harekete Geçti
21 Kasım 2023

Erdoğan, “İsrail”den Gelen Mektupla Harekete Geçti

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrailli” rehinelerin ailelerinden gelen mektupla istihbaratı hemen harekete geçirdi. Bu haber 2011 yılında Suriye'nin Banyas kentinden gelen ve cevapsız kalan mektubu akıllara getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerden gelen soruları yanıtlamıştı.

Rehinelerle ilgili olarak bir gazetecinin, “İsrailli rehinelerin aileleri size seslendiler. Bir insani müdahalede bulunma imkanınız olabilir mi? Rehinelerden haber almamız hatta kurtarılması noktasında” sorusu üzerine Erdoğan, şu yanıtı vermişti:

“Hamas’ın elinde tuttuğu ‘İsraillilerin’ ailelerince tarafıma yazılmış mektupta bizim yakınlarının salıverilmesi ile ilgili devreye girmemiz talep ediliyor. Biz ‘İsraillilerin’ de Filistinlilerin de esir tutulmasını istemeyiz. Daha önce de açıkladığım gibi Hamas’ın bu insanları bırakmamak gibi bir bakış açısı yok. Bırakırız diyorlar zaten. İstedikleri ‘İsrail’ tarafından hukuksuzca tutuklanan küçük yaştaki çocuklardan tutun annelerin ve babaların da aralarında bulunduğu tutsakların salıverilmesi. Düşünün ‘İsrail’ yönetimi 5 yaşındaki çocukları tutuklayacak kadar insanlıktan çıkmış durumda. ‘İsrail’in sivil katliamlarından Hamas’ın elindeki rehinelerin bir bölümü etkilenmiş durumda anladığımız kadarıyla. İşin şöyle bir yönü de var. ‘İsrailli’ aileler bize bu yöntemle ulaştıklarına göre kendi hükümetlerinden umudu kesmişler. Zaten ‘İsrail’in Gazze’de şu ana kadar ki tutumu kendi vatandaşları dahil orada kim varsa katletmek şeklinde. Bu konuyla ilgili İstihbarat Teşkilatımızı devreye soktuk, şimdi onlar bu konuyu araştırıyorlar. Bir netice alabilmek için çalışıyoruz. Netice alabilirsek ne ala.”

Erdoğan’ın mektup üzerine acilen harekete geçmesi dikkat çekiyor.

Suriye Banyas’tan Gelen Mektup Cevapsız Kalmıştı

Suriye kıyamının başlarında 2011 yılında yoğun olayların yaşandığı Banyas kentinin ileri gelenleri bizzat Erdoğan`a mektup yazarak "bir an önce müdahale et, bizi kurtar" diye seslenmişti.

Daha sonra Banyas`ı tam bir kuşatma altına alan Esed rejimi ve Lübnan’dan destek veren Hizbullah, sivilleri silah kullanmadan kesici ve delici silahlarla katletmişti.

İşte Banyaslıların Erdoğan`a yazdığı o mektup:

“Bismillahi’r-rahmani’r-rahim

Banyas sakinlerinden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan,

Es-selamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

Sizden Banyas ili ve çevre köylerindeki kardeşlerinizin içinde bulunduğu kan gölüne dur demenizi rica ediyoruz.

Suçları “Allah… Suriye… Özgürlük…” demekten başka bir şey olmayan kardeşlerinizin bugün El-Beyda kasabasının caddelerinde ve sokaklarında dökülen kanlarının yüzü suyu hürmetine kuşatma ve katliamı durdurmak için zat-ı alilerinizi acilen mudahale etmeye çağırıyoruz.

Eş-Şebbiha diye bilinen paramiliter güçler yardımıyla emniyet güçlerinin bugün (12 Nisan, Salı) Banyas ilinin doğusundaki El-Beyda kasabasına düzenlediği bir baskın sonucunda yedi kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Emniyet güçleri caddelerdeki halka ve evlere kadın çocuk ayrımı yapmadan rastgele ateş açtılar.

Elektrikle beraber iletişimin de kesilmesi sonucu şehrin tanık olduğu bu amansız kuşatmada şehrin durumu içler acısı efendim; ambulansların şehre girip yaralılara müdahale etmesi engellendi, ilaçlar yetersiz, şehrin fırınlarındaki un stoğu bitmek üzere.

Emniyet güçleri şehrin erkeklerini ve gençlerini toplayıp “Allah… Suriye… Sadece El-Esed…” ibaresini tekrar etmeyenleri öldürmekle tehdit ettiler.

Sayın Başbakanım, önümüzdeki saatlerde kuşatılacak El-Karir, El-Besatin, El-Markıd köyleri, bu durumda, komşu illerin akıbetine maruz kalmamak için sizin mertliğiniz ve alicenaplığınıza sesleniyor ve sığınıyorlar.”