Erdoğan’ın Esed’e Meşruiyet Kazandırmak İçin İleri Sürdüğü Teklife Rusya’dan Olumlu Yanıt
16 Aralık 2022

Erdoğan’ın Esed’e Meşruiyet Kazandırmak İçin İleri Sürdüğü Teklife Rusya’dan Olumlu Yanıt

Köklü Değişim Medya

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye, Suriye ve Rusya liderlerini bir araya getirecek bir görüşme düzenlenmesi düşüncesine olumlu baktıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisini Rusya ve Suriye devlet başkanları ile bir araya getirecek üçlü bir görüşme düzenlenmesi yönündeki düşüncesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Bogdanov ilgili soru üstüne, “Egemen komşu ülkelerin ilişkilerinin normalleşmesi için yapılacakları her zaman memnuniyetle karşılarız” yorumunu yaptı.

Bununla beraber öyle üçlü bir görüşme düzenlenebilmesi için ilk başta Şam’ın bu konuda ne düşündüğünü netleştirmeleri gerektiğini de ekleyen Bogdanov, “Fakat Türkiye’nin tavrını sadece memnuniyetle karşılayabiliriz, buna olumlu bakıyoruz” dedi.

Moskova ve Ankara, bu ifadelerle Suriye halkının nezdinde bir meşruiyeti olmayan katil Esed rejimini Suriye’nin meşru idarecesi gibi lanse etmek için çaba sarf ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan dönüşü uçakta gündeme dair yaptığı açıklamalarda, Putin’e Suriye halkının katili Esed'in de katılacağı üçlü zirve teklifinde bulunduğunu ve Esed ile görüşmek için yaptığı planı açıklamıştı.

Erdoğan şunları söylemişti:

“…Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız.”

Ankara, ABD’nin himayesinde Cenevre’de yürütülen “Siyasi süreç” kapsamında Esed rejimi ile muhalifleri uzlaştırmak için çaba sarf ediyor. Suriye halkı bunun bir ihanet olduğunu ifade edip, süreci protesto etse de başta Erdoğan olmak üzere Ankara, Suriye halkının katili Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için girişimlerde bulunuyor. Kısa süre önce Erdoğan, Esed ile 2023 seçimlerden sonra "sil baştan" yapabileceğini açıklamıştı.

Rusya, Türkiye ve İran'dan oluşan "Astana Üçlüsü" masada aldığı kararlar ve sahadaki operasyonlarla arkasında ordusu ve halkı olmayan Esed rejimini ayağa kaldırmayı başarmıştı.