Erdoğan, Almanya’da ‘Filistin Konusunda Nasıl Rahat Konuşabildiğini” Anlattı
18 Kasım 2023

Erdoğan, Almanya’da ‘Filistin Konusunda Nasıl Rahat Konuşabildiğini” Anlattı

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’deki Bellevue Sarayı'nda Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldiği toplantıda, “Filistin konusunda nasıl rahat konuşabildiğini” anlattı.

Gazze’de katliamlar ikinci ayına girip, katledilen Müslümanların sayısı 11 bini aşmışken, somut bir adım atmaması nedeniyle eleştirilen ve "Büyük Filistin Mitingi"nde "Mehmetçik Gazze'ye" sloganlarına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyaretinde, “Biz Holokost cenderesinden geçmedik, İsrail’e borçlu olsak bu kadar rahat konuşamazdık” ifadeleriyle yaptığı konuşmaları öne çıkarma çabası içinde olan bir açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün akşamki görüşmeleri öncesinde ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Scholz “İsrail”in kendini savunma hakkını vurgularken Erdoğan ise Gazze’deki sivil ölümlerine karşı uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail”in Filistin’de sivilleri öldürmesine karşı yeterince ses çıkarılmamasını eleştirirken “ ‘İsrail’ Filistin savaşını bir borçluluk psikolojisi içinde değerlendirmemek gerekir” dedi ve şöyle devam etti:

“Bakın ben rahat konuşuyorum. Bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamazdık. Borçlu olanlar rahat konuşamıyor.”

Önümüzdeki hafta Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in “İsrail”i ziyaret edeceğini ifade eden Erdoğan, Almanya’nın bir taraftan, Türkiye’nin de diğer taraftan tutarak insani ateşkesi birlikte sağlayabileceğini ve bölgeyi ateş çemberinden kurtarabileceğini söyledi.

“‘İsrail’in Elinde Kat Ve Kat Daha Fazla Rehine Var”

Rehineler konusuna da değinen Erdoğan, “‘İsrail’in elinde kat ve kat daha fazla rehine var, yılların tutsakları var” dedi.

Scholz: “‘İsrail, Kırmızı Çizgimizdir”

Scholz ise konuşmasında “Bizim ‘İsraille’ dayanışmamız hiçbir şekilde tartışmaya açık değildir. ‘İsrail’in varoluş hakkı kırmızı çizgimizdir. ‘İsrail’in kendini savunma hakkı vardır” ifaderiyle cephesini açık ve net olarak ortaya koydu.

Gazze’deki sivil ölümlerinden de bahseden Scholz “Her hayat eşit önemdedir. Filistin halkının acılarını görüyoruz” dedi.

Scholz Hamas’ın sivilleri kalkan olarak kullandığını ileri sürüp, buna rağmen sivil ölümlerinin olabildiğince azaltılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan da, Scholz da bölgedeki çözümün ancak “iki devletli” olabileceğini iddia etti.

Ankara, uzun zamandır yüzde 85’i işgalci Yahudi varlığına taksim edilen ABD'nin "İki devletli çözüm" planı için yoğun çaba sarf ediyor. Bu konuda Gazze katliamı ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu planın uygulanması için “garantörlük formülünü” ileri sürüp, birçok diplomatik temasta bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer İslam beldelerinin liderlerinin Gazze’ye yönelik somut bir adım atmaması ciddi eleştirilere neden oluyor. Erdoğan’ın İstanbul’daki “Büyük Filistin Mitingi”nde atılan “Mehmetçik Gazze’ye” sloganları halkın orduları hareket ettirme çağrısında bulunduğunu ortaya koyarken, liderler ise bu çağrılara icabet etmiyor. Bir etkisi olmayan kınama ve açıklamalar öne çıkarılıyor.