Erdoğan, 28 Şubat’ın Faillerinden İki General İçin Af Çıkardı
26 Ocak 2023

Erdoğan, 28 Şubat’ın Faillerinden İki General İçin Af Çıkardı

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Orgeneral İlhan Kılıç ile eski Tümgeneral Kenan Deniz için af kararı çıkardı. 28 Şubat darbesinin failleri afla serbest kalırken 200’e yakın mağdur hala cezaevinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Adli Tıp’tan kocama raporu alan İlhan Kılıç 28 Şubat döneminde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri ve eski Hava Kuvvetleri Komutanıydı.

74 yaşındaki Kenan Deniz ise dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanlığı görevini icra ediyordu.

28 Şubat Failleri Tek Tek Salıverildi

2 Eylül 2013'te başlayan 28 Şubat davasında 103 sanık, 28 Şubat sürecinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"la suçundan yargılanmışlardı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018'de 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verirken, 68 sanık beraat etmişti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de hayatlarını kaybetmiş olmaları nedeniyle dava düşürülmüştü.

1 numaralı sanık olan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 26 Mayıs 2020'de temyiz süreci devam ederken ölmüştü.

Yargıtay, 9 Temmuz 2021'de 14 sanık (Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker) hakkında verilen müebbet hapis cezalarını onadı.

Davada hüküm giyen emekli generallerin rütbeleri Genelkurmay Başkanlığı'nın kararıyla sökülmüştü.

Vural Avar, 22 Aralık 2022'de tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi'nde demans hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmişti.

28 Şubat’ın öne çıkan faillerinden Çevik Bir, Çetin Saner ve Aydan Erol'dan sonra bu ay Hakkı Kılınç da sağlık sorunları ileri sürülerek tahliye edilmişti.

28 Şubat Mağdurlarından 200 Kişi Hâlâ Cezaevinde

28 Şubat Gönüllüleri tarafından Malatya’da, 27.11.2022 tarihinde “28 Şubat darbesinde oluşan hak kayıpların telafisi için neler yapılmalı?” adlı konferansta konuşan 28 Şubat Gönüllüleri Platformu Başkanı Şerife Kaya, 28 Şubat mağduru 200 kişinin hala cezaevinde olduğuna dikkat çekmişti.

Şerife Kaya, 28 Şubat mağdurları için şunları söylemişti:

“28 Şubat mağduriyetlerin giderilmesi için birçok düzenleme yapıldı, yapılan çalışmalarda bir kısım mağdurlar haklarına kavuştu ama bazı mağdur grupları haklarını hiç alamadı. Hala 28 Şubat dönemimde mahkûm olup cezaevinde bulunan 200 kardeşimiz var. Nasıl ki 1960 darbe mağdurlarının haklarının iadesi için 60 yıl sonra kanuni bir düzenleme yapıldıysa, devlet 60 yıl geriye dönebiliyorsa, 28 Şubat post modern darbesi için de 25 yıl geriye dönülebilir. Çünkü birçok arkadaşımız yaşlandı, çok sayıda kişi vefat etti, birçok arkadaşımız kansere yakalandı ve ağır stres altındalar. Maddi sıkıntı çeken çok sayıda arkadaşımız var. İsteğimiz, 28 Şubat mağdurlarıyla ilgili kanuni bir düzenlemeyle haklarımız iade edilsin.”

Halen darbe mağdurları cezaevinde iken, İslam’a ve Müslümanlara karşı girişilen 28 Şubat darbesinin failleri ise tek tek cezaevlerinden salıverilmesi tepkiyle karşılanıyor. 28 Şubat'ın failleri Çetin Doğan, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, İdris Koralp, Çetin Saner, Hakkı Kılınç, Cevat Temel Özkaynak, Fevzi Türkeri, Vural Avar ve Yıldırım Türker 2021’in Ağustos ayında cezaevine konulmuş ve bir yıl geçmeden salıverilmeye başlamışlardı. Daha önce ise darbeciler villalarında ev hapsinde tutularak ödüllendirilmişti.