Emniyet’ten Müslüman Uygurların Evlerine Baskın
21 Ocak 2021

Emniyet’ten Müslüman Uygurların Evlerine Baskın

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Emniyet, İstanbul Sefaköy’de Müslüman Uygurların evlerine seri gece baskınları düzenledi. Uygur aktivistler emniyetin bu baskınlarının Çin konsolosluğu önündeki “Ailem Nerede” eylemleri sonrası yapıldığına dikkat çekerken, bu baskınları, Çin ile Türkiye arasında 2017 yılında imzalanan geri iade anlaşmasının bir ön çalışması olarak yorumlayanlar da var.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Sefaköy’de Müslüman Uygurların evlerine seri baskınlar düzenlendi. Bazı evlerde ise arama yapıldıktan sonra “yanlış geldik” diyerek işlem yapılmadan geri gidilmesi ise baskı ve korku ile Uygurların sindirilmeye çalışıldığı izlenimini kuvvetlendiriyor.

İstanbul Sefköy’deki baskınların 5-10 kişilik ekiplerle yapıldığı görgü tanıkları tarafından anlatılırken, net olmayan bilgilere göre 20’ye yakın kişinin gözaltına alındığı söyleniyor.

Emniyetin operasyonları Doğu Türkistan İslâm Partisi ile bağlantılı olduklarını iddia ederek gerçekleştirdiği de kaynaklar tarafından aktarıldı. Terörle Mücadele Şubesi’nin gerçekleştirdiği baskınlar sonrası henüz kamuoyu bilgilendirilmedi.

Bu durum hakkında Doğu Türkistan dernekleri de baskı altında oldukları için açıklama yapmıyorlar.

“İktidar Çin’in Taleplerini Yerine Getiriyor”

İstanbul’daki operasyonlar hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan Hizb-ut Tahrir TR Medya Bürosu Başkanı ve Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut Kar şu ifadeler kullandı:

Bugün 21 Ocak

18'i 19 Ocak'a bağlayan gece İstanbul'da Uygurlara yönelik ev baskınları ve 20’ye yakın gözaltı yapılmış. Uygur kardeşlerimizin Çin Konsolosluğu önünde tuttukları nöbetin hesabı mı soruluyor? İktidar, Türkiye'de Çin sevicileri ve Çin'in taleplerini yerine getiriyor.”