Dünya’nın Ruh Sağlığı Endişe Verici
12 Ekim 2018

Dünya’nın Ruh Sağlığı Endişe Verici

Euro News

Köklü Değişim Medya

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan son rapor dünya genelinde ruh sağlığı hastalıklarının endişe verici düzeyde arttığını ortaya koydu. Düzenlenen raporda ruhsal bozukluklardaki artışın küresel ekonomiye maliyetinin hesaplanıp bu sebeple harekete geçilmek istenmesi, asıl sorumlunun her işi menfaat çerçevesinde yürüten müesses dünya nizamı kapitalizm olduğunu apaçık ortaya koyuyor.

Baş raportör Harward Tıp Profesörü Vikram Patel "Durum aşırı derecede vahim ama hiçbir ülke bu konuda yeterince yatırım yapmıyor. İnsanlarda ruh sağlığı kadar başka hiçbir sağlık durumu ihmal edilmedi" diyor.

Küresel Maliyeti 16 Trilyon Doları Bulacak

Rapora göre dünyanın her ülkesinde ruh sağlığı bozukluklarındaki bu artışın küresel ekonomiye maliyeti, toplu bir önlem alınmazsa, 2010 ile 2030 arasında 16 trilyon doları bulacak.

Psikiyatri, halk sağlığı ve nörobilim alanında 28 uzman, çok sayıda hasta ve savunucu grupları tarafından hazırlanan raporda, ruh sağlığı konusunda dünya çapında büyüyen krizin insanlar, toplumlar ve ekonomiler üzerinde kalıcı zararlara yol açabileceği vurgulanıyor.

Profesör Patel maliyetlerin bir kısmının doğrudan sağlık hizmetleri, ilaç ve terapilerinden oluşacağını belirterek, çoğunun ise üretkenlik kaybı, sosyal refah, eğitim ile yasa ve düzene harcama gibi dolaylı yollardan olacağını kaydetti.

Dünya Çapında Resmi Kayıtlara Göre 300 Milyon Kişi Depresyonda

DSÖ tarafından yapılan tahminlerde, dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın depresyon, 50 milyon insanın bunama yaşadığı, 23 milyon insanın şizofren ve 60 milyonun da bipolar bozukluğu rahatsızlığından etkilendiği kaydedildi. Bu verilerin resmi kayıtlara dayandırılması, asıl sayının belirtilenden çok daha fazla olma olasılığını güçlendiriyor.

Rapor bu hafta Londra’da ilk defa bakanlar düzeyinde gerçekleştirilecek olan ruh sağlığı zirvesi öncesinde yayınlandı.

Türkiye'de Durum Vahim

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de antidepresan kullanımı 9 yılda yüzde 160 arttı. Türkiye'de Son bir yılda yaklaşık 37 milyon kutu ilaç tüketildi.

Ajans Press’in medya analizine göre Türkiye’de antipsikotik tüketimi son 5 yılda 7 milyon 201 bin kutudan 12 milyon 158 bin kutuya çıktı.