Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kentinde ABD’nin desteklediği terör örgütü PKK/YPG'nin omurgasını oluşturduğu SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ile yine SDG bünyesinde bulunan Arap aşiretler arasındaki çatışmalar, bölgedeki diğer Arap aşiretlerin katılımıyla büyüyor.
ABD’nin güdümündeki SDG çatısı altında bulunan Deyrizor Askeri Meclis grubu ile YPG arasında uzun süredir yaşanan gerilimin ardından YPG’li teröristlerin, Arap aşiretine mensup grup komutanı Ahmed el-Habil'i kaçırması üzerine, 27 Ağustos'ta terör örgütüyle Araplar arasında çatışmalar patlak verdi.
Terör örgütüne karşı çatışmalarda başı çeken, bölgenin en büyük aşiretlerinden olan el-Akidat'a, Beggara, Buşaban, Tay, Bukeyyir ve el-Cubur aşiretleri de destek verdi.
Sosyal medyada aşiretlerin YPG karargahlarına yaptığı baskın ve kaçış anlarının yer aldığı vido viral oldu.
Aşiretlerin varlık gösterdiği Deyrizor'un güneydoğu ve doğu kırsalındaki Suveydan, Curzi, Ebu Hardob, Bahra, Şife, Şennan, Havayic, Ziban, Şuheyl, İzbe ile Tayyane köylerinde halkın, PKK/YPG'ye karşı harekete geçtiği ileri sürülüyor.
Arap aşiretleri, söz konusu köylerde PKK/YPG'nin sözde karargahlarını hedef alarak terör örgütü üyelerini bölgeden çıkardığı bildirildi.
Söz konusu köylerde çıkan çatışmalarda örgüt saflarından ölü ve yaralıların olduğu belirtilirken onlarca terörist yakalandı.
Yerel sayfalara ve haber sitelerine göre iki gün süren çatışmalarda, biri kadın üç sivilin de aralarında olduğu en az 28 kişinin ölümüne neden oldu.
SDG, Onlarca Sivili Alıkoydu
PKK/YPG'li teröristler İzbe köyünden çıkarılırken onlarca sivili alıkoyarak köydeki evleri ve dükkanları da yağmaladı.
Akidat aşireti lideri İbrahim el-Hafıl, sosyal medyada paylaşılan ses kaydında, bölgedeki tüm Arap aşiretlerine PKK/YPG'ye karşı mücadele çağrısı yaparken örgütün alıkoyduğu sivillerin serbest bırakması çağrısında bulundu.
Hafıl, bölgedeki Arap aşiretlerini temsil edecek ve PKK/YPG güdümünde olmayan bir askeri meclisin kurulmasını ve bu yapının doğrudan muhatabının ABD olmasını talep eden bir açıklamada bulundu.
Çatışan taraflar ABD’nin finansmanını sağladığı SDG çatısı altında bulunan güçler. Bu güçler arasındaki çıkara dayalı çatışmalar askeri meclisin yerine Sanadid Güçlerinin geçirileceği ya da saha hakimiyetini kaptıracağı düşüncesiyle bir süredir gergin.
Sözde meclis, bu nedenle Sanadid Güçlerinin, Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgelere silahlı unsur sevk etmesini istemiyor.
"Askeri meclisteki" silahlı Araplar ile PKK/YPG'ye bağlı sözde askeri polis arasında 25 Temmuz 2023’te çatışmalar çıkmıştı.
Deyrizor Askeri Meclisi, Deyrizor ilinde Fırat Nehri'nin doğu tarafındaki Akidat, Buseraya ile Bekkara aşiretlerindeki Araplardan oluşurken, Sanadid Güçlerini ise Haseke ilindeki Şümmar aşiretinden Araplar oluşturuyor.
Deyrizor Askeri Meclisinin yaklaşık 4 bin, Sanadid Güçlerinin ise 2-3 bin civarında silahlı unsurunun bulunduğu tahmin ediliyor.