Devrimin 13. Yıldönümünde Suriye’de Gösteriler
18 Mart 2024

Devrimin 13. Yıldönümünde Suriye’de Gösteriler

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir, Suriye devriminin 13. yıldönümü münasebetiyle Suriye’nin farklı bölgelerinde Tevhid sancaklarıyla gösteriler düzenliyor.

Yapılan basın açıklamalarında “devrim elbisesi” giymiş saptırıcılardan bahsedilerek bu liderlerin bölge ülkelerinin güdümünde hareket ettiği vurgulanıyor. Böylece devrim akamete uğratılarak yeniden mazlum Suriye halkının celladı Esed rejimine teslim edilmek istendiği vurgulanıyor.

Ayrıca devrim, 13. yıldönümünde her ne kadar yolundan saptırılmak istense ve İslami rotasından çıkarmak için büyük gayret sarf edilse de halkın isteğinin İslam’dan yana olduğu ifade ediliyor.

Halep ve İdlib kentlerinin farklı bölgelerinde yoğunlaşan gösterilerde siyasi çözümün bir tuzak olduğu, Astana ve Cenevre süreci ile Washington’ın hedefi doğrultusunda hareket edildiğinin altı çiziliyor.

Köklü Değişim,Devrimin 13. Yıldönümünde Suriye’de Gösteriler-1.jpg

Köklü Değişim,Devrimin 13. Yıldönümünde Suriye’de Gösteriler-2.jpg

Köklü Değişim,Devrimin 13. Yıldönümünde Suriye’de Gösteriler-5.jpg

Köklü Değişim,Devrimin 13. Yıldönümünde Suriye’de Gösteriler-4.jpg

Siyasi Süreç

Suriye’de muhalefetin Rusya, Türkiye ve İran’dan müteşekkil “Astana Üçlüsü” tarafından etkisizleştirilmesinin ardından Esed rejimine, ABD’nin de desteklediği BM’nin 2254 sayılı kararı ile meşruyiet kazandırma çabalarına hız verilmişti.

Bu kapsamda Suriye ve diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik temas 6 Şubat’ta Türkiye’de 50 binden fazla Suriye’de de 6 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremlerin ardından yoğunlaşmıştı.

Beşar Esed, Mayıs ayında Suriye’nin 22 üyeli Arap Birliği üyeliğinin yeniden almasının ardından Suudi Arabistan’a giderek Arap Birliği zirvesine katılmıştı.

Türkiye’de “Dörtlü Toplantılar” kapsamında Esed rejimi ile “normalleşmek” için adımlar atıyor. Astana Üçlüsü, masada aldığı kararlar ve sahadaki operasyonlarla ayağa kaldırdığı Esed rejimini artık masada yanına alarak toplantıları dörtlü marjda sürdürüyor.