Çin Filosu, 'Kızıldeniz Ticaret Yolunun Güvenliği' İçin Yola Çıktı
24 Şubat 2024

Çin Filosu, 'Kızıldeniz Ticaret Yolunun Güvenliği' İçin Yola Çıktı

Köklü Değişim Medya

Husilerin “İsrail”e giden gemileri hedef alması üzerine Kızıldeniz’deki ticaret güzergahının güvenliği için Çin filosu yola çıktı.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki Husi saldırılarının uluslararası taşımacılıkta aksaklıklara yol açması nedeniyle büyük şirketlerin stratejik koridoru kullanmak istemiyor. Farklı güzergahlar ise maliyetleri artırıyor.

Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) ise ABD ve İngiltere’nin peşinden deniz seyrüseferini emniyet almak için Kızıldeniz’e gemi gönderme kararı aldı. Bu önlemlerin ardından Çin de bölgeye 46’ncı filosunu göndereceğini duyurdu.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın haberine göre filo, Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki sularda bulunan 45. Deniz Filosu’na eşlik etme görevini üstlenmek üzere Güney Çin’in Guangdong eyaletindeki kıyı kenti Zhanjiang’daki askeri limandan yola koyuldu.

46'ncı filoda güdümlü füze destroyeri Jiaozuo, füze firkateyni Xuchang ve kapsamlı ikmal gemisi Honghu yer alıyor. Filoda iki helikopterin yanı sıra düzinelerce özel kuvvet mensubu da dahil olmak üzere 700’den fazla subay ve asker bulunuyor.

ABD ve İngiltere daha önce Husi mevzilerini hedef alan saldırılarda bulunmuş fakat son olarak bir İngiliz kargo gemisi isabet alarak yan yatmıştı. Batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan gemi saldırısının ardından Çin’in filo gönderme adımı ABD’ye de bir mesaj niteliği taşıdığı düşünülüyor. Çin de ticaret yolu olarak bu güzergahtan faydalanıyor ve saldırılar ekonomisini ciddi şekilde tehdit ediyor.