Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi İle Görüştü
16 Temmuz 2021

Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi İle Görüştü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Özbekistan’ın ev sahipliğinde yapılan "Orta ve Güney Asya: Bölgesel Bağlantısallık, Sınamalar ve Fırsatlar" konulu uluslararası konferansa katılmak üzere Taşkent'e gelen Çavuşoğlu, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile görüştüğünü duyurdu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Çinli mevkidaşıyla, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının son telefon görüşmelerinde ele aldıkları hususların takibini yaptıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 13 Temmuz'da yaptığı telefon görüşmede, ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeleri ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinde, diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yıl dönümü olduğunu hatırlatarak köklü dostluğa yakışır bir kutlama yapmak istediğini belirtmişti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine dikkat çekip, ardından Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan saygısını dile getirmesi, işgal altındaki Doğu Türkistan’ı Çin toprağı olarak tanıdığına işaret eden bir açıklama olmuştu.