Bush’un "Bizim Adamımız” Dediği Dahlan, Gazze İçin Düşünülüyor
25 Temmuz 2024

Bush’un "Bizim Adamımız” Dediği Dahlan, Gazze İçin Düşünülüyor

Köklü Değişim Medya

ABD destekli Mahmud Abbas liderliğndeki El Fetih’in önemli isimlerinden Muhammed Dahlan’ın, Gazze’deki savaşın ardından geçici yönetimin başında olması konuşuluyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, ABD, ‘İsrail’ ve bazı Arap ülkelerinden yetkililer, Filistin'in eski isithbarat şefi ve Fetih üyesi olan ve çok tartışılan Muhammed Dahlan'ın savaştan sonra "bir gün sonra planı" kapsamında Gazze'yi yönetmesi fikrini destekliyor.

WSJ raporu, müzakerecilerin Dahlan'ı savaş sonrası Gazze liderliği için geçici bir çözüm olarak gördüklerini öne sürüyor. Onu bölgedeki güvenliği yönetmek için uygun bir figür olarak görüyorlar.

Ancak WSJ, bu iddialarının kaynağını belirtmedi.

2007'de Bush yönetimi, seçimlerden başarıyla çıkan Hamas'ı devirmek amacıyla Dahlan'a para ve silah sağlamıştı. Plan başarısız olunca Dahlan, bölgeden kaçmıştı.

Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri'nde lüks içinde yaşayan Dahlan, birçok ülkede kapsamlı ticari ilişkilere sahip.

2008 yılında Vanity Fair dergisinde Dahlan'ın Gazze Şeridi'ni ele geçirme girişimiyle ilgili olarak şu ifadeler yer almıştı: "Hamas üyeleri arasında, uzun süredir Gazze'de Fetih'in güçlü adamı olan Muhammed Dahlan'dan daha fazla nefret edilen kimse yoktur."

ABD Başkanı George W. Bush, Dahlan'ı "bizim adamımız" olarak tanımlamıştı.