"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

BM’den Suriye Devrimine Son Darbe
26 Ekim 2019Ajanslar

BM’den Suriye Devrimine Son Darbe

Köklü Değişim Medya

Astana süreci ile yok edilme aşamasına getirilen Suriye halkının zorba Esed rejimine karşı başlatmış olduğu devrime karşı Birleşmiş Milletler (BM) son darbeyi vurmaya hazırlanıyor. BM Genel Sekreteri Guteress açıklamasında, Türkiye'nin son operasyonunu kastederek “Son yaşananlar bize artık ciddi bir şekilde son aşamayı konuşmanın zamanının geldiğini gösterdi” ifadelerini kullandı.

Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye'nin kuzey doğusundaki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Guterres, gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve tüm taraflarla iletişim halinde olduğunu belirtti.

Guterres, ''Suriye'nin kuzey doğusunda herhangi bir çatışma olmamasından memnunum. Son yaşananlar bize artık ciddi bir şekilde son aşamayı konuşmanın zamanının geldiğini gösterdi, siyasi süreç her zamankinden daha önemli hale geldi ve şu an tüm çabalarımız bu trajik faslı sonlandıracak siyasi sürecin ilk adımı olan Anayasa Komitesinin Cenevre'de çalışmalarına başlaması yönünde.'' değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası insani hukuk ve sivillerin korunmasına da vurgu yapan Guterres, Suriye'deki yabancı DEAŞ savaşçıları konusunun ise zor bir sorun olduğunu ve bu duruma uluslararası toplumun çözüm bulması gerektiğini belirtti.

Dünya Genelindeki Protestolar

Guteress, Batı’nın bozuk nizamı “Kapitalist Demokrasi”nin zulümleri yüzünden dünya çapında sonu gelmeyen ayaklanmalara da değindi.

Guterres, Orta Doğu'dan Latin Amerika'ya, Avrupa'dan Asya'ya dünyanın birçok yerinde ekonomik sorunlar, eşitsizlik, yolsuzluk ve ayrımcılık gibi nedenlerle protesto dalgalarının yaşandığına da işaret etti.

İnsanların siyasi kurumlara güveninin giderek azaldığını belirten Guterres, "Protestoların olmadığı yerlerde bile insanlar sorunlar yaşıyor ve seslerinin duyulmasını, sosyal ekonomik ve finansal alanlarda eşit koşullara sahip olmak, insan haklarına saygı duyulması ve kendi hayatlarını etkileyen kararlarda söz hakkı almak istiyor*.*" ifadeleriyle hedef saptırarak asıl sorunun dünyaya egemen olan Kapitalist nizam olduğunu perdelemeye çalıştı.

Guterres, şiddet ve can kayıplarının yaşandığı protestolardan derin endişe duyduğunu vurgulayarak, "Hükümetler, ifade özgürlüğü, barışçıl gösteri ve sivil alanları korumakla yükümlü. Güvenlik güçleri, uluslararası insan hakları gereği maksimum itidal göstermek zorunda. Göstericileri ise Gandhi, Martin Luther King ve diğer şiddet karşıtı örneklerin yolundan gitmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.