Blinken, Ürdün’de Ateşkes ve Gazze’nin Yönetimini Konuştu
11 Haziran 2024

Blinken, Ürdün’de Ateşkes ve Gazze’nin Yönetimini Konuştu

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ve ‘İsrail’deki görüşemelerin ardından bugün Ürdün'de düzenlenen "Harekete geçmek için çağrı: Gazze için acil insani müdahale" adlı konferansa katıldı.

Burada Mahmud Abbas rejiminin Başbakanı Muhammed Mustafa ile bir araya geldi. Blinken, ABD eksenli Abbas rejiminin çalışmalarını ve reform duyurusunu takdir etti.

Açıklamada, "Bakan Blinken, Filistin Yönetiminin reform duyurularını memnuniyetle karşıladı ve Başbakan Mustafa ile Batı Şeria ile Gazze'deki Filistinlilerin isteklerini gerçekleştirme ve bu reformların tam ve tutarlı bir şekilde uygulanması ihtiyacını görüştü" detayı yer aldı.

Blinken, Abdullah bin Zayed İle Görüştü

Blinken, burada BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed ile de bir araya geldi.

ABD'den yapılan bir açıklamaya göre Blinken ve Bin Zayed, Hamas'ın yanıtını bekleyen ateşkes önerisinin yanı sıra Gazze'nin savaş sonrası yönetimini de görüştü. ABD ve ‘İsrail’ ateşkesin ardından Gazze yönetiminin Washington ile uyumlu Abbas rejiminde kalması için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalara İslam İş Birliği Teşkilatı ve ABD’nin bölgedeki müttefikleri de destek veriyor.

7 Ekim’de ‘İsrail’in ağır bir yenilgiye uğraması ve ardından Gazze’deki başarısız operasyonlar nedeniyle Hamas güçlenirken, ABD destekli ‘İsrail’ ise mağlubiyeti yaşıyor. Bu nedenle sivilleri hedef almaya ve açlıkla diz çöktürmeye çalışıyor.