"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Biden-Erdoğan Görüşmesi: İki Taraftan Farklı Açıklamalar
01 Kasım 2021Köklü Değişim Medya

Biden-Erdoğan Görüşmesi: İki Taraftan Farklı Açıklamalar

Köklü Değişim Medya

Biden ile Erdoğan’ın Roma’daki görüşmesinin ardından iki devletin yetkilileri farklı açıklamalar yaptı. Brüksel’de yapılan NATO zirvesindeki Biden-Erdoğan görüşmesinin bir benzeri olan bu görüşmede de ABD’nin gündemi belirlediği, Türkiye’nin ise dinleyen taraf olduğu göze çarpıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, Roma'daki G 20 zirvesinde ikili görüşme için dün bir araya geldi. 20 dakika olarak planlanan görüşme, 70 dakika kadar sürdü. Roma'daki görüşme, Brüksel’deki görüşmenin ardından iki liderin yaptığı ikinci yüz yüze görüşme oldu.

Brüksel’de yapılan NATO zirvesindeki görüşmeye benzer formatta gerçekleşen görüşmede konuları Amerika tarafının belirlediği göze çarpıyor. NATO zirvesine katılmadan önce Biden’ın sözde Ermeni soykırımını tanımasına dair yaptığı açıklamada, "Bu yaklaşım bizi ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değildir. Türkiye rastgele bir ülke değildir" demişti. Fakat Erdoğan, Biden'ın 1915 olayları ile ilgili “soykırım” kelimesini kullanmasının görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusuna, "Hamdolsun hiç gündeme gelmedi" diye yanıtlamıştı.

Bu tip çıkışların yüz yüze görüşmelerde dile getirilmemesi, iç kamuoyunu tatmin etmek açıklamaların üst perdeden yapılıyor olmasından kaynaklanıyor. Halkı teskin etmek ve ezik görünmemek için yapılan bu açıklamalardan yüz yüze görüşmelerde eser miktarda dahi görülmüyor.

Erdoğan: “Görüşme Olumlu Geçti”

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Görüşme olumlu geçti. Bugüne kadar olan süreç böyle devam etmeyecektir” mesajıyla olumlu bir hava resmederken, Suriye'de PKK, PYD ve YPG'ye verilen destekle ilgili üzüntülerini Biden’a ilettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmede F-16'lar konusunun da gündeme geldiği bilgisini paylaştı ve şunları söyledi:

"F-35'ten kaynaklanan ödememizi nasıl daha iyi bir konuma taşırız bunun üzerinde durduk. F-16'lar gündeme geldi. Elimizdekilerin modernizasyonu ya da yeni F-16'ların alınması gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar.

Sayın Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm. Bunun diğer bir boyutu Temsilciler Meclisi ve Senato. Biden'a sizin buralarda artık ağırlığınız var, Sizden bu noktada ihtimam bekliyoruz dedik"

Bilindiği üzere Türkiye bir süredir ABD’nin F-35’lere ödediği 1.4 milyar doları gasbetmesi üzerine yerine F-16 alarak parasını kurtarmak için çabalıyor. Üst üste yaşanan ihanetlere rağmen Ankara, her fırsatta ABD’yi “stratejik ortak, dost ve müttefik” olarak niteliyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Açıklaması

Ankara’dan yapılan açıklamada pembe bir tablo çizilerek Washington’ın eleştirilerine ve gündeme getirdiği isteklerine detaylı yer verilmedi.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nı şu açıklamayı yapmıştı:

Erdoğan ile Biden, İtalya’nın başkenti Roma’da devam eden G-20 Liderler Zirvesi marjında görüştü. Pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi. Görüşmeye Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanısıra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Başkanı Hakan Fidan katıldı. Biden’e ise ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Amanda Sloat eşlik etti.”

Beyaz Saray’dan Açıklama: “S-400’lerin Satın Alınmasını Not Ettik”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Ankara’nın ABD’nin isteği üzerine NATO bünyesinde yaptığı çalışmalar övülürken, önümüzdeki süreçte yapacaklarının konuşulduğu bilgisi paylaşıldı. ABD, S-400’lerin alınmasını not ettik ifadesi ve hukukun üstünlüğünü vurgulayarak eleştirilerini de yöneltti. Hukukun üstünlüğü ifadesinin Osman Kavala davasına yönelik olduğu düşünülüyor.

Beyaz Saray'ın açıklaması şu şekilde:

“Başkan Biden, yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetilmesi konusundaki isteğini dile getirdi. Biden, Türkiye’nin Afganistan’daki NATO misyonuna 20 yıllık katkıları için teşekkürlerini sundu. İki lider, Suriye’deki siyasi süreci, Afganistan’a insani yardımı, Libya’da seçimleri, Doğu Akdeniz’deki süreci konuştu. Biden, savunma ortaklığını ve Türkiye’nin NATO müttefiği olarak öneminin altını çizdi ancak Türkiye’nin S-400 satın almasına ilişkin ABD’nin endişelerini not etti. Biden aynı zamanda güçlü demokratik kurumların önemini, insan haklarına saygıyı ve barış ve refah için hukukun üstünlüğünü vurguladı.”

İki başkentin farklı açıklamalar yaptığı gözlemleniyor. Kapalı kapılar ardında Washington’ın hangi yeni direktifleri ileri sürdüğü tam olarak bilinmezken, taraflar iç kamuoyunu tatmin etmeye yönelik açıklamalarda bulundu. İleriki günlerde S-400, F-35, F-16 ve Osman Kavala davasındaki gelişmeler görüşmede nelerin istendiğini gün yüzüne çıkaracak.

Ayrıca “Suriye’deki siyasi süreç, Afganistan’a insani yardım üzerinden yapılan şantaj ve varlıklarına el koyulması, Libya’daki seçimlerin sonucu ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler” ABD’nin Türkiye üzerinden sürdürdüğü siyasi süreçler olarak öne çıkıyor.