Batı Sevindi: “Gezi Davasında” Tutuklu Sanık Kalmadı
18 Şubat 2020

Batı Sevindi: “Gezi Davasında” Tutuklu Sanık Kalmadı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Gezi Parkı olaylarına ilişkin 16 sanıklı davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, tüm sanıkların beraatine karar verdi. Ayrıca mahkeme, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın da tahliyesine hükmetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şiddetle eleştirdiği ve bir kalkışma olarak nitelenen olaylarda kamu mallarına ciddi zarar verilmişti. Duruşmayı Batılı diplomatlar da izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şiddetle eleştirdiği 2013 yılında yaşanan Gezi parkı olaylarına ilişkin açılan davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. Avrupa Birliği’nin destek verdiği sanıkların tümü mahkeme heyetinin kararı ile beraat etti.

Mahkeme ayrıca davanın tek tutuklu sanığı Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tahliyesine de hükmetti.

Yiğit Aksakoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu dokuz kişi hakkında beraat kararı çıktı.

Mahkeme heyeti yurtdışında bulunan Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın aralarında olduğu 7 sanığın dosyasını ayırdı.

Avrupa ve Muhalefet Partileri Duruşmayı Takip Etti

İsveç, Kanada, İsviçre, Danimarka, Almanya ve Hollanda'nın başkonsolosları ile İngiltere, Lüksemburg, Belçika, İrlanda ile ABD'nin büyükelçileri veya büyükelçilik temsilcileri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, Gamze Akkuş İlgezdi ve Muharrem Erkek, bazı CHP milletvekilleri ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmayı takip etti.

Bazı HDP milletvekillerinin yana sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da duruşma salonunda hazır bulundu.

Gezi Olayları

2013’te hükümete karşı başlatılan olaylarda eylemciler, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'nı iki haftaya yakın bir süre işgal etmiş, İşgal, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle son bulmuştu.

Üç haftaya yakın süren eylemlerde biri polis, sekiz kişi yaşamını yitirirken, 10 bin kişi de yaralanmıştı. Ayrıca göstericiler kamu mallarına ciddi zarar vermişti.

Avrupa Birliği ve muhalefet partileri, dava sürecinde iktidara ciddi baskı uygulamıştı. Mahkemenin verdiği son kararla davada tutuklu sanık kalmadı.