Azerbaycan, Karabağ’da Operasyon Başlattı
19 Eylül 2023

Azerbaycan, Karabağ’da Operasyon Başlattı

Köklü Değişim Medya

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da terörle mücadele operasyonları başlattığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, "Karabağ'da anayasal yapının yeniden tesis edilmesi amacıyla terörle mücadele operasyonu başlatıldığı" ve "Ermeni askeri hedeflerin yok edildiği" detayları paylaşıldı.

Açıklamada, Dağlık Karabağ'a atıfla "Terörle mücadele operasyonları başladı. Tedbirler kapsamında, Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin mevzileri cephe hattında ve derinlikte yüksek hassasiyetli silahlarla etkisiz hale getiriliyor" açıklaması yer aldı.

Bu arada uluslararası haber ajansları, Bakü yönetiminin ülke hava sahasını Ermenistan'a kapattığını duyurdu.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da mayınlar nedeniyle hayatını kaybeden 6 kişinin ölümünden "Ermeni sabotajcıları" sorumlu tutuyor.

Azerbaycanlı yetkililer, gün içerisinde yaptıkları açıklamada, dört asker ve iki sivil yol işçisinin, "Ermeni sabotajcılarca gerçekleştirilen mayın patlamalarında yaşamını yitirdiğini" duyurdu.

Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, Devlet Güvenlik Servisi ve Azerbaycan Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, şafak sökmeden önce otoyol dairesinin iki çalışanının araçlarının bir mayın tarafından havaya uçurulması sonucu öldüğü, olaya müdahale eden bir askeri kamyonun da başka bir mayına çarptığı ve bu olayın da dört askerin ölümüne neden olduğu bilgisi paylaşıldı.

Söz konusu hareketlilik, Azerbaycan ile Ermenistan'ın altı hafta süren 2020'deki savaşının ardından patlak veren en yüksek gerilim olarak değerlendiriliyor.

Azerbaycan yönetimi, Karabağ'daki operasyon hakkında Rusya ve Türkiye'yi bilgilendirdiğini duyurdu.

Ermenistan ve Rusya'dan Açıklama

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Bakü'nün Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni yanlısı ayrılıkçılara karşı "yerel terörle mücadele faaliyetlerini başlattığını" duyurmasının ardından, Azerbaycan sınırındaki durumun istikrarlı olduğunu açıkladı.

Ermenistan, "Bölgede askerimiz yok" açıklamasını yaparken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Rusya Karabağ konusunda Azerbaycan ile de iletişim halinde. Yakında bir bildiri yayınlayacağız. Karabağ'da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Taraflara kan dökülmesini durdurma çağrısı yapıyoruz." dedi.

Zaharova, 'Rus barış gücünün, Bakü'nün operasyona başlamasından dakikalar önce haberdar edildiğini' de söyledi.