AYM, Seçim Kanununa İtirazı Kabul Etti
22 Nisan 2022

AYM, Seçim Kanununa İtirazı Kabul Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

AYM (Anayasa Mahkemesi), CHP’nin seçim kanununa itirazını kabul ederek iptal istemini esastan görüşme kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Seçim Kanunu'nun itiraz edilen maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteminin ilk incelemesini tamamladı.

İtiraz edilen 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenecek.

Başvuruda bir eksiklik tespit etmeyen Yüksek Mahkeme, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. Yürürlüğün durdurulması talebi de esas inceleme aşamasında karara bağlanacak.

İl Seçim Kurulu Başkanları Seçiminde Değişiklik

Yeni kanuna göre maddeler içerisinde en çok konuşulan madde; il seçim kurulu, 1 başkan, 2 asıl üye ile 2 yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, 2 yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne verdiği dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

"Kanunun 5, 6, 11 ve 12'nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikler başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa'nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138'inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir"