AYM, İki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini İptal Etti
18 Ağustos 2022

AYM, İki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini İptal Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sanayileşme İcra Komitesi ve Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini oy çokluğuyla iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin başvurusu üzerine, Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini iptal etti. Kararda, komitenin Cumhurbaşkanı kararı ya da kararnamesi ile değil kanunla düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilirken, Anayasa’nın “Kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz” hükmüne de atıf yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında toplanan komite bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirmişti.

Fiyat İstikrarı Komitesi’nin herhangi bir bakanlık teşkilatına bağlı olmadığı, yapısı Cumhurbaşkanlığı’nca düzenlenecek kurumların arasında da yer almadığı vurgulandı.

Fiyat İstikrarı Komitesi, fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi ve sürdürülmesini sağlamak amacıyla kurulmuştu.

Sanayileşme İcra Komitesi Hakkındaki Kararnamede İptal Edildi

Öte yandan, AYM yine CHP’nin başvurusu üzerine Sanayileşme İcra Komitesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni de iptal etti.

Komitenin, ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurt içi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar alma yetkisini anayasa aykırı buldu.