Av. Kaya Kartal: Bir Mülteciyi Bile Feda Edemeyiz!
23 Şubat 2024

Av. Kaya Kartal: Bir Mülteciyi Bile Feda Edemeyiz!

Köklü Değişim Medya

İstanbul Üsküdar'da düzenlediğimiz 'Bir Konu, Bir Konuk' programının yeni bölümünde, 'Gazze’den Türkiye’ye Çiğnenen Haklarımız' başlıklı sunumuyla MAZLUMDER Genel Başkanı Av. Kaya Kartal’ı ağırladık.

Kaya Kartal, konuşmasına hukuki ve ahlaki olarak kabul edilememesi gereken işgalci 'İsrail' devletinin Gazze’de özellikle hedef seçerek sivilleri öldürdüğünü, açık bir soykırım gerçekleştirdiğini ve buna rağmen Batılı devletlerin 'İsrail'in' yanında yer aldığını hatırlatarak başladı. BM Güvenlik Konseyi'ni yöneten 5 devlete bağlı olan uluslararası hukuk sisteminin tüm dünyada meşruiyet krizine girdiğini söyledi.

Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika tarafından açılan soykırım davasının 'İsrail'in' ilk defa soykırımla suçlanması açısından önem arz ettiğine dikkat çeken Kartal, ancak mahkemenin kararlarını bağlayıcı hale getirecek hukuki bir icra mekanizmasının olmamasından dolayı İsrail’in cezalandırılması konusunda çok umutlu olunamayacağını ifade etti.

Konuşmasının devamında, Türkiye’nin 'İsrail'in' soykırıma yönelik tutumuna da değinen Av. Kaya Kartal, Türkiye'nin Lahey’de görülen soykırım davasına taraf olmadığını, TCK 13. Maddesi Türkiye’de soykırım suçlarına karşı harekete geçme imkanı verdiği halde Türkiye'nin bunu yapmadığını, Adalet Bakanlığının 'İsrail’e' karşı açılan davalara soruşturma izni vermediğini ve bu yönüyle Türkiye'nin tavrını utanç verici ve hayal kırıklığı olarak niteledi.

Konuşmasının son kısmında Türkiye'deki kronikleşmiş hukuk sorunları, adil yargılanma hakkı ve göç politikalarını değerlendiren Kartal, Türkiye’de göreve gelen her iktidarın yargıyı bir sopa olarak kullandığını, iktidarların kendi aleyhine olduğunu düşündüğü insanları yargılama gerçekleşmeden kamuoyu önünde etiketleyerek lekelediğini, marjinalleştirdiğini ve mağdur ettiğini, bu şekilde evlerine panzerle gidilip terör suçlaması yapılan birçok kişinin yargılama sonrası beraat ettiğine dikkat çekti.

Av. Kaya Kartal, iktidar tarafından özünde İslam düşmanlığı taşıyan ırkçı oyları kaybetme kaygısı başta olmak üzere bir takım siyasi hesaplar güdülerek mültecilere yönelik baskı ve yıldırma politikalarının son aylarda ciddi biçimde artırıldığını ifade ederek, yaşadıkları ülkelerde işkence gördükleri için Türkiye’ye gelen mültecilerin hukuki haklarından mahrum bırakılarak zorla geri göndermeye çalışılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Kartal, 'Bizim zulme karşı koyma sorumluluğumuz var; mazlum olarak bize sığınan bir tane bile mülteciyi feda edemeyiz' cümleleriyle sözlerini tamamladı.

Dinleyicilerin sorduğu soruların cevaplanmasının ardından program sona erdi.

Köklü değişim bir konu bir konuk kaya kartal mazlumder (5).JPG

Köklü değişim bir konu bir konuk kaya kartal mazlumder (11).JPG

Köklü değişim bir konu bir konuk kaya kartal mazlumder (13).JPG

Köklü değişim bir konu bir konuk kaya kartal mazlumder (16).JPG

#BirKonuBirKonuk