Ataşehir’de Afganları Hedef Gösteren Irkçı Provokasyon Aydınlandı
13 Haziran 2022

Ataşehir’de Afganları Hedef Gösteren Irkçı Provokasyon Aydınlandı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Ataşehir’de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda halkı galeyana getirmek için Afganları hedef gösteren ırkçı provokasyon aydınlandı. Depoları basarak Afganları gasp eden çete üyelerinin bölgede fırsattan istifade korku saldığı ortaya çıktı.

İstanbul Ataşehir Barbaros Mahallesi’nde bir çocuğun Afganlar tarafından gasp edilmek istendiği ve çocuğun gasptan kaçarken yoldan geçen arabanın çarpması sonucu vefat ettiği iddia edilmişti. Ardından semtte galeyana gelen halk sokaklara dökülerek sloganlar atıp, yürümüştü. Yakalanan Afganlar ise sorgusuz sualsiz emniyet tarafından alınarak geri gönderme merkezine götürülmüştü.

Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Valiliği, olayla ile ilgili olarak 2 şüpheli şahsın yakalandığını, trafik kazasını yapan şahsın adli kontrolle serbest bırakıldığını, olaya sebebiyet veren yabancı uyruklu şahsın ise tutuklandığını açıklamıştı. Bölgede yapılan çalışmalarda, olayla ilgili olduğu değerlendirilen şahıslar güvenlik görevlilerince yakalanarak, ilgili işlemler yapılmak üzere İl Göç İddiası Müdürlüğüne teslim edildi. Konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği ifade edilmişti.

Irkçılıkta ve muhacirlere düşmanlıkta başı çeken Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ başta olmak üzere ırkçı sosyal medya hesapalrı Afgan göçmenleri sosyal medya üzerinden hedef gösterdi. Özdağ, olayı “3 Afgan 1 Türk çocuğu sıkıştırıyor, hırpalıyor. Çocuk ellerinden kurtulup kaçmak isterken bir araç altında kalıp ölüyor” şeklinde sosyal medyada paylaşarak halkı galeyana getirmişti.

Irkçı Provokasyon Deşifre Edildi: Afganlar Mağdur, Ölen Kişi Çete Üyesi

Medyaya konuşan olayın tanığı ırkçı provokasyonu aydınlattı. Mahallede kağıt toplayıcılığı yapan olayın tanığı Ekrem Yaşar, Afganların bir çocuğu gasp etmeye çalıştığı iddiasını yalanladı.

Yaşar, olayı şöyle anlattı: “Bunlar hep algı. 6-7 mahalle çetesi, iki Afgan’ı gasp ediyor. Telefonlarını, paralarını ve kâğıt toplama arabalarını alıyorlar. Afganlar da fırsatını bulup depo sahibini arıyor. Depo sahibi ise polisleri arıyor. Polisler olay yerine gidiyor. Bunlar polisleri görünce kaçıyor. Kaçarken de birine araba çarpıyor. Çocuk ölüyor. Olay tam olarak bu. Algı yaparak göçmenleri hedef gösteriyorlar.

Kalabalık bir grubun birden deponun içine daldığını ve oğlunun da bıçakladığını beyan eden Yaşar, “Kimlik sordular. Diyarbakırlıyız dedik. Afgan çalıştırıp çalıştırmadığımızı sordular. Biz de çalıştırmadığımızı söyledik. Büyük bir kalabalıkla deponun içine girdiler. Ondan sonra benim oğlumu bıçakladılar. Şu anda durumu iyi. Kolundan bıçak darbesi aldı. Az önce bir iki depoya daha saldırmışlar. Zarar vermişler. Akşam yine depoları basacaklar” dedi.

Gasp edilmek istenen Afganları yanında çalıştıran diğer depo sahibi ise tedirgin oluğunu belirtti ve saldırıya uğrama ihtimali nedeniyle konuşmaktan çekindi.