Ankara, Yunanistan’a “Bir Gece Ansızın” Demeye Devam Ediyor
06 Aralık 2022

Ankara, Yunanistan’a “Bir Gece Ansızın” Demeye Devam Ediyor

Köklü Değişim Medya

Gayri askeri statüdeki adaları silahlandıran ve uluslararası anlaşmalara muhalif hareket eden Yunanistan’a son “Bir Gece Ansızın” çıkışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile Ankara'daki görüşmesinin ardından basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Yunanistan'ın adalardaki tatbikatına ilişkin soruya verdiği cevapta şunları söyledi:

"Yunanistan buraları (Ege adaları) silahlandıramaz şartıyla verilmiştir. Yunanistan buralara silah getiremez. Yunanistan iki anlaşmayı doğrudan ihlal ediyor. Türkiye'ye karşı yapıyor. Barışı istemeyen Yunanistan. Sonuçta bu gönderdiğimiz mektuplarda, adaların statüsü, silahsızlanmış adaların statüsü ile egemenliği arasında bağlantı var. Bu ihlalden vazgeçmezse Yunanistan, bunların egemenliği tartışılır. Bizim buna karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Adaların statüsünü ihlalden Yunanistan'ın vazgeçmesi lazım. Ya geri adım atar Yunanistan ya da biz gereğini yaparız. Cumhurbaşkanımızın da 'bir gece ansızın' demesinin nedeni bu. Sessiz duyarsız kalmamız tehditlere karşı mümkün değil. Yunanistan ya geri adım atar ya da biz gereğini yaparız, bir gece ansızın."

Ankara uzun zamandır “Bir gece ansızın” çıkışları yapsa da Yunanistan bildiğini okumaya devam ediyor.

Son olarak Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin, uluslararası anlaşmalar gereği gayri askeri statüde olması gereken Rodos Adası'nda silahlı tatbikat yaptığı ortaya çıkmıştı.

Bilindiği üzere geçen hafta Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride gayri askeri statüdeki adalar hakkında Ankara’dan uyarı gelmişti. Yunanistan’ın uluslararası sözleşmeleri hiçe sayıp, silahlandırdığı adalar hususunda Türkiye’nin uyarılarını dikkate almadığı görülüyor.

MGK bildirisinde konu ile ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

Türkiye'nin uzlaşmacı ve samimi yaklaşımı ile çözüm odaklı diyalog tekliflerine kayıtsız kalan Yunanistan'dan gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması başta olmak üzere uluslararası hukuku ve antlaşmaları ihlal eden faaliyetlerine bir an evvel son vermesini beklediğimiz kuvvetle vurgulanmıştır.”